Saçım Hem Yağlanıyor Hem Kepekleniyor, Bu İkisi Nasıl Dengelenir?

Semra Türker

Kayıtlı Üye
Saç derimde yaşadığım bu ikili durum beni gerçekten zorlamaya başladı. Bir yandan saç diplerim çok çabuk yağlanıyor, diğer yandan omuzlarıma dökülen kepeklerden kurtulamıyorum. Normalde yağlı saçta kepek olmaz gibi bir algı var ama bende ikisi aynı anda ortaya çıkıyor. Bu da hangi soruna odaklanmam gerektiği konusunda kafamı iyice karıştırıyor.

Yağlanmayı azaltmak için hafif şampuanlara yöneldiğimde kepek artıyor, kepek için özel şampuan kullandığımda ise saç derim kuruyor ve bu sefer yağlanma daha da hızlanıyor. Sanki saç derim ne yaptığımı beğenmiyor ve her hamleme başka bir tepki veriyor. En ufak ürün değişikliğinde bile denge tamamen bozulabiliyor.

Yıkama sıklığı da ayrı bir muamma. Sık yıkayınca saç derim geriliyor, seyrek yıkayınca kaşıntı ve kepek artıyor. Ilık su kullanmaya, saç derisini tahriş etmemeye dikkat ediyorum ama yine de tam olarak rahatlatabilmiş değilim. Belki de mesele sadece şampuan değil; saç derisinin nemi, pH dengesi ya da günlük alışkanlıklar da bu durumu tetikliyor olabilir. Aynı sorunu yaşayanların deneyimleri benim için çok yol gösterici olur.

Saç hem yağlanıp hem kepekleniyorsa bu dengeyi sağlamak için siz nasıl bir yol izliyorsunuz?

Kepek şampuanını sürekli kullanmak yerine dönüşümlü kullanmak işe yarıyor. Haftada bir kepek şampuanı, diğer yıkamalarda nazik bir şampuanla devam edince saç derisi daha sakin kalıyor.

Oyla 0
Saç derisini tamamen kurutmaya çalışmak bence büyük hata. Yağı bastırmaya çalıştıkça kepek artabiliyor. Daha yatıştırıcı içerikler seçince ikisi de biraz dengelendi.

Oyla 0
Dermatolog kepeğin her zaman kurulukla ilgili olmadığını söylemişti. Düzensiz yağlanma kepeği tetikleyebiliyormuş. O yüzden saç derisini sakinleştirmeye odaklanınca sorunlar birlikte azaldı.

Oyla 0
Dip bölgesine maske ya da krem sürmemek çok fark ettirdi. Ürün birikince hem yağlanma hem kepek artıyordu. Uçlara odaklanınca saç derisi rahatladı.

Oyla 0
Stres dönemlerinde bu ikisini birlikte yaşıyorum. Uyku ve beslenme düzeldiğinde saç derim de daha dengeli oluyor. Sadece ürün değil, yaşam tarzı da etkiliyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt