Saçlarım Eskiden Daha Sağlıklıydı, Neden Zamanla Bozuldu?

Nilay Hacıoğlu

Kayıtlı Üye
Bunu yazarken bile biraz içim sıkılıyor çünkü eski fotoğraflarıma baktığımda saçlarımın ne kadar farklı olduğunu görüyorum. Daha parlak, daha dolgun, daha yumuşak… Şimdi ise sanki aynı saç değil. En sinir bozucu kısmı da şu: “Ne zaman bozuldu?” sorusuna net bir cevap veremiyorum. Bir anda olmadı, yavaş yavaş oldu ve ben fark ettiğimde iş işten geçmiş gibiydi.

Eskiden saçımı pek düşünmezdim. Her şampuan olurdu, bakım falan da yapmazdım ama saçım yine de güzeldi. Şimdi ise her şeyi düşünüyorum: kullandığım ürünler, su, ısı, stres… Ama bu kadar uğraşmama rağmen sonuç daha kötü. Bu da insanın moralini bozuyor. “Acaba yaş mı ilerledi?”, “Vücut mu değişti?”, “Yılların boyası mı birikti?” diye sürekli kendimi sorguluyorum.

Bir yandan da şunu fark ediyorum: belki saçım bozulmadı, sadece artık eskisi gibi tolere edemiyor. Eskiden kaldırdığı şeyleri şimdi kaldıramıyor olabilir. Ama bunu kabul etmek zor. Çünkü saçla birlikte insanın özgüveni de gidiyor gibi hissediyor.

Bu değişimin sebebini bulmak istiyorum ama tek bir neden yokmuş gibi geliyor. Belki de küçük hatalar yıllar içinde birikti.

Saçların zamanla eski sağlığını kaybetmesinin en yaygın nedenleri neler ve bu süreç geri döndürülebilir mi?

Ben bu durumu tamamen yaşla bağdaştırıyorum artık. 20’lerimde saçım her şeye dayanıyordu, şimdi aynı şeyleri yapınca hemen tepki veriyor. Aynı bakım işe yaramıyor. Kabul etmek zor ama saç da yaşlanıyor. Ben buna göre daha nazik davranmaya başladım.

Oyla 0
Bence en büyük etken biriken işlemler. Tek tek bakınca “o kadar da değil” dediğimiz boyalar, fönler, düzleştiriciler yıllar içinde saçın yapısını bozuyor. Bir gün uyanıp “neden böyle oldu” diyorsun ama aslında yılların sonucu.

Oyla 0
Benim için dönüm noktası stres oldu. Yoğun bir dönemden sonra saçım resmen çöktü. Aynı ürünler, aynı rutin ama sonuç farklıydı. Stres geçince saçım da yavaş yavaş toparlandı. Yani bazen sebep dışarıda değil, içeride.

Oyla 0
Bence saçlar eskisi gibi değil çünkü artık her şeyi fazla yapıyoruz. Çok yıkama, çok ürün, çok müdahale… Eskiden saçımı rahat bırakıyordum. Şimdi her gün bir şey sürüyorum. Azaltınca saçım daha iyi tepki verdi.

Oyla 0
Sert suyu kimse ciddiye almıyor ama ben taşındıktan sonra saçımın tamamen değiştiğini gördüm. Aynı ben, aynı ürünler ama farklı şehir. Duş filtresi takınca saçım kısmen eski haline döndü. Küçük gibi görünen şeyler büyük etki yapabiliyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt