Şampuan Değiştirmek Saçın Yağlanma Dengesini Bozar Mı?

Buse Karaman

Kayıtlı Üye
Geçen hafta ofiste öğle arasında saçımı düzelteyim diye lavaboya geçtiğimde aynada ilginç bir şey fark ettim. Saçım normalde ikinci günün sonunda yağlanırdı, ama bu kez daha sabah saatlerinde bile dipler hafif parlak görünüyordu. O an aklıma tek bir şey geldi: Yeni aldığım şampuana geçeli sadece birkaç gün olmuştu.

Şampuan değiştirmeyi çok sık yapan biri değilim aslında ama bu sefer merak edip içerik açısından daha hafif bir ürüne geçmiştim. İlk kullanımda kokusu, dokusu hoşuma gitmişti ama saçımın verdiği tepki beklediğim gibi olmadı. Sanki yağlanma düzeni hafifçe yerinden oynamış gibiydi.

Çevremdeki herkes farklı bir şey söylüyor. Kimisi “Yeni şampuan saç derisini fazla arındırır, yağlanma hızın değişebilir” diyor. Başkaları ise “Gerçek yağlanmayı şampuan değil, saç derisi tipi belirler” diye savunuyor. Tüm bu karşıt görüşlerin arasında bir tık kayboldum.

Aslında merak ettiğim şu: Şampuan değişikliği gerçekten saç derisinin yağlanma dengesini etkiler mi?
Yoksa sadece ilk günlerin geçici bir adaptasyon sürecinden ibaret mi?

Çözüm
Benim saçım yeni şampuana hep duygusal tepki veriyor gibi; bende ya çok hızlı yağlanıyor ya da tam tersi kupkuru oluyor. Bunun sebebi benim saç derimin temizlik gücüne hemen reaksiyon vermesiymiş. Eğer sende de dalgalanma oluyorsa bu normal.
Yeni bir ürüne geçtiğimde bende yağlanma düzeni mutlaka değişiyor ama benim saç derim hassas. Ben genelde içerik hafiflediğinde daha hızlı yağlanma yaşıyorum. Birkaç yıkama sonra toparlıyor. Eğer sende de benzer bir geçiş oluyorsa bu genelde geçici oluyor, kalıcı bir bozulma pek yaşanmıyor.

Ben geçen ay markayı değiştirmiştim ve bende ilk hafta yağlanma hızlandı. Benim kuaförüm bunun arındırma gücü farkından kaynaklandığını söyledi. Eski şampuan daha agresifmiş, yeni olan daha yumuşak olduğu için saç derisi kendi düzenini yeniden kuruyormuş. Biraz zaman tanıyınca normale dönüyor.

Benim deneyimimde yağlanma değişimi çoğunlukla içerikten kaynaklanıyor. Bende özellikle bitkisel formüller daha yavaş temizlediği için yağlanma biraz erken geliyor. Ama benim saçım birkaç kullanım sonra dengeyi buluyor. Eğer sende kaşıntı yoksa bu sadece geçiş sürecidir.

Geçen sene sülfatsız bir ürüne geçmiştim ve bende ilk günler diplerde garip bir parlama başlamıştı. Benim saçım normalde geç yağlanır ama bu süreçte hızlandı. Sonrasında ise tam tersi oldu ve düzeni oturdu. Yani değişiklik oluyor ama kalıcı bir sorun yaratmıyor diyebilirim.

Benim saçım yeni şampuana hep duygusal tepki veriyor gibi; bende ya çok hızlı yağlanıyor ya da tam tersi kupkuru oluyor. Bunun sebebi benim saç derimin temizlik gücüne hemen reaksiyon vermesiymiş. Eğer sende de dalgalanma oluyorsa bu normal.

Çözüm
Geri
Üst Alt