Şapka Takan Erkeklerde Saç Derisi Sorunları Artar Mı?

Murat Ateş

Kayıtlı Üye
Şapka takmayı seviyorum, özellikle dışarı çıkarken ya da spor yaparken neredeyse alışkanlık haline geldi. Ama son zamanlarda saç derisiyle ilgili bazı sorunlar yaşayınca ister istemez şapkayla bağlantı kurmaya başladım. Kaşıntı, yağlanma ve ara ara çıkan sivilceler eskisine göre daha sık oluyor gibi. Şapkayı çıkarınca saç derisi havasız kalmış hissi de oluyor.

Özellikle uzun süre şapka taktığım günlerde saç daha çabuk yağlanıyor. Terleme de eklenince saç dipleri iyice ağırlaşıyor. “Şapka saç döker” söylemini çok duydum ama bunun ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum. Bir yandan da şapka takmayı tamamen bırakmak istemiyorum. Güneşten koruyor, soğukta da gerekli oluyor. Ama sürekli kullanınca saç derisine zarar veriyor mu, yoksa mesele hijyen mi kafam karışık.

Şapkayı her gün takan ama hiçbir sorun yaşamayan da var, benim gibi sıkıntı yaşayan da. Acaba şapkanın kendisi mi problem, yoksa kullanım şekli mi yanlış? Pamuklu mu olmalı, sık mı yıkanmalı, yoksa süre mi önemli çözemedim. Şapkayı suçlamak kolay ama asıl etken başka bir şey de olabilir.

Şapka kullanan erkeklerde saç derisi sorunlarının artmasının sebebi şapkanın kendisi mi, yoksa yanlış kullanım mı?

Şapka tek başına sorun değil ama uzun süre çıkarılmadan takılırsa deriyi havasız bırakıyor. Ben arada çıkarıp saçın hava almasını sağlıyorum. Bir de şapkayı sık yıkamaya başlayınca kaşıntı azaldı.

Spor yaparken terli halde şapkayla dolaşmak bende sivilce yaptı. Antrenman sonrası mutlaka saçımı yıkıyorum, şapkayı da değiştirdim. O günden sonra sorun ciddi şekilde azaldı.

Sentetik şapkalar bende daha çok sorun çıkardı. Pamuklu ve nefes alan bir şapkaya geçince fark ettim. Yağlanma ve kaşıntı eskisi kadar olmuyor.

Şapka saç döker demek bence yanlış. Ama saç derisi zaten hassassa sorunları tetikleyebiliyor. Ben kullanım süresini azalttım, tamamen bırakmadan dengeyi kurdum.

Şapkayı suçlamadan önce hijyene bakmak lazım. Ben eskiden haftalarca yıkamıyordum. Şimdi düzenli yıkıyorum, saç derisi sorunları belirgin şekilde azaldı.

Geri
Üst Alt