Sivilcelerim Neden Geçmiyor? Yıllardır Geçmeyen Akne İçin Ne Yapılmalı?

Nilay Hacıoğlu

Kayıtlı Üye
Ergenlikte olur geçer diye düşündüğüm sivilcelerim 30’uma yaklaşmama rağmen hâlâ benimle. Özellikle çene ve yanak bölgemde sürekli çıkan, biri sönmeden diğeri çıkan inatçı akneler var. Bir sürü ürün denedim, eczane markaları, doğal yağlar, düzenli cilt bakımı… Hatta bir ara çok fazla ürün kullanıp cildimi daha da kötü yaptım sanırım. Bir dönem azalır gibi oluyor, tam “oh düzeldi” derken tekrar başa sarıyorum.

Beslenmemi değiştirdim, sütü kestim, şekeri azalttım. Su tüketimime dikkat ediyorum. Yastık kılıfımı sık değiştiriyorum. Ama yine de geçmiyor. Açıkçası artık sadece fiziksel değil psikolojik olarak da yorulmaya başladım. Fondötensiz dışarı çıkamaz hale geldim. Aynaya bakınca ilk gördüğüm şey cildim oluyor.

Dermatoloğa gitmeyi düşünüyorum ama “zaten klasik krem verilecek” diye de kararsız kalıyorum. Acaba altta hormonal bir durum mu var diye de düşünmeden edemiyorum. Yıllardır geçmeyen akne normal mi, yoksa mutlaka detaylı bir tedavi mi gerekiyor bilmiyorum.

Yıllardır geçmeyen ve sürekli tekrarlayan akne sorunu için gerçekten etkili bir çözüm var mı?

Ben de 28 yaşındayım ve ergenlikten beri akneyle uğraşıyorum. Açıkçası kendi başıma çözemedim. En sonunda dermatoloğa gittim ve kan tahlili istendi. Hafif hormonal dengesizlik çıktı. Ona uygun tedavi başlayınca fark ciddi anlamda oldu. O yüzden “nasıl olsa krem verecekler” diye düşünme, bazen altta başka şeyler olabiliyor.

Oyla 0
Bende stres inanılmaz tetikliyordu. İş değişikliği dönemimde yüzüm resmen harita gibiydi. Zamanla fark ettim ki stres yönetimi, uyku düzeni ve bağırsak sağlığı da çok etkiliyor. Probiyotik kullanmaya başladıktan sonra bile azalma gördüm. Sadece dışarıdan sürülen ürünle bitmiyor maalesef.

Oyla 0
Benimki tamamen yanlış ürün kullanımındanmış. Yağlı cildim var diye sürekli kurutucu ürün kullanıyordum, cilt bariyerim bozulmuş. Dermatolog nemlendirmeye ağırlık verdi ve aktifleri kesti. 3-4 ay sabrettim, cildim sakinleşti. Bazen fazla müdahale de akneyi kronikleştiriyor.

Oyla 0
Doğum kontrol hapı kullandığım dönemde sivilcelerim bitmişti, bırakınca geri geldi. Doktor bunun hormonal olduğunu söyledi. Eğer özellikle çene hattında yoğunlaşma varsa hormonlara baktırmak iyi olabilir. Ben şu an hem içeriden hem dışarıdan tedaviyle daha dengedeyim.

Oyla 0
Ben yıllarca erteledim ama iz kalmaya başlayınca doktora gittim. Keşke daha önce gitseydim dedim. Çünkü bazı akneler gerçekten medikal tedavi gerektiriyor. Evde deneme yanılmayla geçen süre sadece cildi yıpratıyor. Profesyonel destek almak bazen en kısa yol oluyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt