Soğuk Havada Eller Neden Çatlar ve Nasıl Önlenir?

Hira Atalay

Kayıtlı Üye
Havalar soğumaya başladığı anda ellerim alarm vermeye başlıyor. İlk başta sadece kuruluk oluyor ama birkaç gün içinde çatlaklar, kızarıklık ve bazen can yakan küçük yaralar oluşuyor. En sinir bozucu kısmı da şu: Ne kadar krem sürersem süreyim bazen hiçbir işe yaramıyormuş gibi hissediyorum. Bu yüzden “neden oluyor ve gerçekten nasıl önlenir?” sorusunu daha ciddi düşünmeye başladım.

Soğuk hava, rüzgâr ve sık el yıkama cildin doğal yağ dengesini bozuyor ama sanırım sadece bununla sınırlı değil. Evde yapılan temizlik, dışarıda eldivensiz dolaşmak, yanlış sabun kullanımı da durumu daha kötü hale getiriyor. Benim fark ettiğim, çatlaklar başladıktan sonra toparlamanın çok daha zor olduğu. Önceden önlem almak sanki daha mantıklı ama neye dikkat etmek gerektiğini tam bilmiyorum.

Bir de her el kremi aynı etkiyi göstermiyor. Bazıları ilk anda yumuşatıyor ama kısa süre sonra eller yine kupkuru oluyor. Yoğun kremler ise bazen rahatsız edici geliyor ve gün içinde kullanması zor oluyor. Eldiven kullanımı gerçekten işe yarıyor mu, yoksa sadece geçici bir çözüm mü, onu da merak ediyorum.

Bu sorunu her kış yaşayan biri olarak kalıcı bir çözüm arıyorum.

Soğuk havada el çatlaklarını gerçekten önleyen en etkili yöntem sizce hangisi?

Benim için eldiven kullanımı dönüm noktası oldu. Dışarı çıkarken mutlaka eldiven takıyorum, evde temizlik yaparken de eldivensiz iş yapmıyorum. Önceden kışın ellerim kanayacak kadar çatlıyordu, şimdi sadece biraz kuruluk oluyor. Kremler tek başına yeterli olmuyor, koruma şart.

Oyla 0
Soğuk havada kullandığım sabunu değiştirdiğimde fark ettim. Antibakteriyel sabunlar ellerimi mahvediyormuş. Daha nazik bir sabuna geçince çatlaklar azaldı. Akşamları da yoğun bir krem sürüp pamuk eldivenle uyuyorum. Bu ikisi birlikte gerçekten işe yarıyor.

Oyla 0
Bence en önemli şey çatlak oluşmadan önce önlem almak. Ben günde birkaç kez el kremi sürüyorum ama özellikle gece bakımı çok önemli. Yatmadan önce kalın bir krem sürüp eldivenle uyuyorum. Eldiven + doğru krem birleşince kış boyunca ciddi çatlak yaşamıyorum.

Oyla 0
Ben de yıllarca sadece krem sürerek çözmeye çalıştım ama yeterli olmadı. Eldiven takmayı alışkanlık haline getirince fark ettim ki asıl çözüm buymuş. Soğuk, rüzgâr ve su temasını kesmeden krem mucize yaratmıyor.

Oyla 0
El çatlaklarıyla uğraşmak gerçekten çok zor. Ben doğal yağları da kullanıyorum, özellikle shea yağı ve badem yağı çok işe yarıyor. Ama düzenli kullanmak şart. Bir gün sürüp bırakınca hemen eski haline dönüyor. Sabır ve alışkanlık bu işin anahtarı.

Oyla 0
Kiehl's Ultimate Strength Hand Salve el kremini kullanıyorum harika ötesi desem yeridir. İnatçı çatlaklara bile çözüm üretiyor. Ama düzenli kullanmanız gerektiğini unutmayın.

Oyla 0
Geri
Üst Alt