Sürekli Şampuan Değiştirmek Saç Derisini Etkiler Mi?

Bilge Nur Kalkan

Kayıtlı Üye
Geçen gün banyoda kullandığım şampuanları düzenlerken fark ettim… Neredeyse her ay farklı bir ürün denemişim. Bazen meraktan, bazen kokusu hoşuma gittiği için, bazen de “Belki bu daha iyi gelir” düşüncesiyle değiştirip durmuşum. Ama son birkaç haftadır saç derimde hafif bir dengesizlik var; bir gün çok yağlı, ertesi gün şaşırtıcı derecede kuru.

Bunun mevsimsel bir durum mu yoksa benim sürekli şampuan değiştirmemle mi ilgili olduğunu anlamıyorum. “Saç derisi istikrar sever” diyenler var, “Ara ara değiştirmek iyidir” diyenler de… Ama ben asıl olarak dengenin bozulup bozulmadığını merak ediyorum.

Çünkü şampuan değiştikçe formül de değişiyor: bazen daha arındırıcı, bazen daha ağır, bazen daha yağ dengeleyici. Haliyle saç derisinin bir oraya bir buraya çekiştirilmesi gibi geliyor. Yine de tamamen zararlı olup olmadığını bilmiyorum.

O yüzden merak ediyorum: Sürekli şampuan değiştirmek saç derisini gerçekten etkiler mi, yoksa bu sadece gereksiz bir endişe mi?

Çözüm
Geçişleri sık yaptığım dönemlerde bende kuruluk artmıştı ama benim saç derim zaten çabuk nazlanan bir yapıda. Sürekli değiştirince ürünlerin etkisi birbirine karışıyor. Eğer sende kaşıntı, irritasyon veya yağlanma dengesizliği varsa değişim sıklığını azaltmak işe yarayabilir.
Ben bir dönem sık sık ürün değiştirmiştim ve bende yağlanma düzeni şaşmıştı. Benim saç derim hassas olduğu için hızlı tepki veriyor. Sürekli farklı içerik kullanmak bazen dengenin bozulmasına yol açabiliyor. Eğer sende ani kuruma veya fazla yağlanma varsa biraz aynı üründe kalmak iyi geliyor.

Birkaç ay üst üste değişiklik yaptığım bir dönem olmuştu. Bende hafif kaşıntı başlamıştı ama benim kuaförüm bunun fazla içerik geçişinden kaynaklandığını söylemişti. Eğer sık değiştirmek sana rahatsızlık veriyorsa biraz stabil kullanım iyi olabilir. Saç derisi düzeni sever, çok karmaşaya girince tepki gösterebiliyor.

Benim saç derim güçlüdür ama bende bile aşırı değişimde hafif kuruluk olmuştu. Benim deneyimime göre tamamen zararlı değil ama dengesiz içerik geçişleri kafa derisini yorabiliyor. Eğer sende belirgin bir irritasyon yoksa çok büyük bir problem değildir, ama yine de sık sık marka değiştirmemeye çalışmak daha iyi.

Ben sürekli ürün deneyenlerdenim ama bende en bariz etki hacmin değişmesi olmuştu. Benim saçım yeni formüllere alışana kadar birkaç gün iniş çıkış yaşıyor. Saç derisini etkiliyor mu? Biraz… Çünkü temizlik gücü değişince doğal yağ dengesini de etkiliyor. Eğer sende bu dalgalanmalar rahatsız ediyorsa ara vermek iyi olur.

Geçişleri sık yaptığım dönemlerde bende kuruluk artmıştı ama benim saç derim zaten çabuk nazlanan bir yapıda. Sürekli değiştirince ürünlerin etkisi birbirine karışıyor. Eğer sende kaşıntı, irritasyon veya yağlanma dengesizliği varsa değişim sıklığını azaltmak işe yarayabilir.

Çözüm
Geri
Üst Alt