Tuzsuz Şampuan Saç Dökülmesini Gerçekten Azaltıyor Mu, Kullananlar?

Nihat Nalbantoğlu

Kayıtlı Üye
Son bir iki yıldır saç dökülmesi benim için ciddi bir problem haline geldi. Duşta, yastıkta, tarakta sürekli saç görüyorum ve ister istemez kafaya takıyorum. Aynaya baktıkça tepe tarafının eskisi kadar dolu olmadığını fark etmek insanın moralini bozuyor. Bu yüzden son zamanlarda saçla ilgili ne görsem okumaya başladım.

En çok karşıma çıkan şeylerden biri de tuzsuz şampuan konusu oldu. Kullananlar bir yandan “dökülme azaldı” diyor, bir yandan da “hiçbir fark yok” diyenler var. Ben de açıkçası arada kaldım. Market raflarında neredeyse her markanın tuzsuz versiyonu var ama hangisi gerçekten işe yarıyor, hangisi sadece pazarlama anlayamıyorum. Birkaç tanesini denedim, saçım biraz daha yumuşak oldu gibi ama dökülme konusunda net bir fark hissedemedim.

Belki daha uzun süre kullanmak gerekiyordur, belki de dökülmenin sebebi şampuandan bağımsızdır. Stres, genetik, beslenme gibi faktörler de devreye giriyor sonuçta. Ama insan yine de “en azından yanlış bir şey yapmayayım” diye düşünüyor. Tuzlu şampuanlar gerçekten saç köklerine zarar veriyor mu, yoksa bu da biraz abartı mı emin olamıyorum.

Tuzsuz şampuan kullanıp saç dökülmesinde gerçekten gözle görülür bir azalma yaşayan oldu mu?

Ben yaklaşık bir senedir tuzsuz şampuan kullanıyorum. Baştan söyleyeyim, mucize beklememek lazım. Saç dökülmem tamamen bitmedi ama eskiye göre azaldığını söyleyebilirim. Özellikle duş sırasında koparak gelen saç sayısı düştü. Bence tuzsuz şampuan tek başına çözüm değil ama daha nazik olduğu için saç derisini yormuyor.

Bende pek işe yaramadı açıkçası. Tuzsuz şampuana geçince dökülme aynı kaldı. Sonradan dermatoloğa gittim, dökülmenin genetik olduğu ortaya çıktı. Doktor da şampuanın tek başına dökülmeyi durduramayacağını söyledi. Yani beklentiyi doğru ayarlamak lazım, asıl sebep önemli.

Ben farkı saç derimde hissettim. Eskiden kaşıntı ve kuruluk oluyordu, tuzsuz şampuanla bunlar azaldı. Dökülme biraz yavaşladı ama tamamen durmadı. Yine de saçım daha sağlıklı hissettiriyor. Bence dökülmeyi tetikleyen tahrişi azaltması açısından mantıklı.

Tuzsuz şampuanı yanlış anlayan çok kişi var. Dökülmeyi azaltmasının sebebi saç köklerini beslemesi değil, daha az zarar vermesi. Ben vitamin takviyesiyle birlikte kullandım, o zaman daha iyi sonuç aldım. Tek başına kullanınca çok bir şey beklememek lazım.

Benim deneyimimde süre çok önemliydi. İlk 1-2 ay hiçbir fark görmedim, hatta bırakmayı düşündüm. Üçüncü aydan sonra saçlarım daha az dökülmeye başladı. Sabırlı olmak gerekiyor. Bir de sürekli şampuan değiştirmemek bence daha faydalı.

Geri
Üst Alt