Vegan Sertifikalı Saç Bakım Markaları Gerçekten Daha Sağlıklı Mı?

Nuket Atabey

Kayıtlı Üye
Son dönemde saç bakım ürünleri alırken çok sık karşıma çıkan bir etiket var: vegan sertifikalı. İçeriğinde hayvansal ürün kullanılmaması ve hayvanlar üzerinde test yapılmaması kulağa çok doğru geliyor. Fakat kafamı karıştıran nokta şu: Bu ürünler gerçekten saç sağlığı açısından daha faydalı mı, yoksa sadece etik bir tercih mi?

Vegan sertifikalı saç bakım markalarının çoğunda sülfat, paraben gibi ağır kimyasalların kullanılmadığını görüyorum. Bunun yerine bitkisel yağlar, doğal özler ve daha temiz içerikler öne çıkıyor. Özellikle hassas saç derisine sahip kişilerde tahrişi azalttığı söyleniyor. Fakat bir yandan da “her vegan ürün sağlıklıdır” demek doğru değil; bazı markalar yine de yoğun parfüm ya da alkol gibi tahriş edici içerikler ekleyebiliyor.

Ayrıca saç tipine uygun ürünü seçmek de çok önemli. Mesela ince telli saçlarda bazı doğal yağlar saçı ağırlaştırabiliyor, yağlı saçlarda ise yeterince temiz his bırakmayabiliyor. Yani vegan sertifikalı ürün almak tek başına yeterli değil; içerik listesine ve saç tipine uygunluğa bakmak şart.

Benim sorum şu: Vegan saç bakım markalarını düzenli kullanan kadınlar, gerçekten saçlarında uzun vadeli bir sağlık farkı gördü mü, yoksa bu sadece etik bir tercih olarak mı kaldı?

Vegan sertifikalı bir şampuan ve saç kremi kullanıyorum. Saç derim çok hassastı, eski ürünlerle sürekli kaşıntı oluyordu. Bu ürünlerle birlikte kaşıntım tamamen geçti. Yani benim için hem etik hem de sağlık açısından faydalı oldu.

Oyla 0
Benim deneyimim biraz karışık. Vegan sertifikalı ürünler saçıma iyi geldi ama her markada aynı sonucu almadım. Bazı ürünler saçımı fazla yumuşattı ve ince telli saçım çabuk sönükleşti. Yani saç tipine uygun olanı bulmak çok önemli.

Oyla 0
Uzun süredir vegan içerikli bir marka kullanıyorum. Saçım eskisine göre daha az dökülüyor ve parlaklığı arttı. En çok hoşuma giden şey ise ürünlerin doğal kokusu ve ağır kimyasal barındırmaması. Uzun vadede daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.

Oyla 0
Ben ilk başta sadece etik bir neden için vegan ürünlere yöneldim ama sonuç olarak saç sağlığım da düzeldi. Eskiden boya sonrası saçım çok yıpranıyordu, şimdi daha dayanıklı. Bence özellikle işlem görmüş saçlarda faydasını daha çok hissettiriyor.

Oyla 0
Vegan sertifikalı ürünler bana göre daha güvenli his veriyor. Saç dökülmemi tamamen durdurmadı ama saç derimdeki tahrişi azalttı. Yani tamamen mucize değil ama daha temiz içerik sayesinde uzun vadede saçın yıpranmasını azaltıyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt