Vitamin Takviyelerini Bırakınca Saç Dökülmesi Azalan Oldu Mu?

Yaşar Çelik

Kayıtlı Üye
Saç dökülmesi için vitamin takviyesi kullanan birçok kişi gibi ben de bir noktada “acaba bırakınca ne olacak” sorusunu sormaya başladım. Çünkü bazı takviyeleri kullanırken dökülmenin azaldığını hissetmedim, hatta bazen arttığını düşündüğüm bile oldu. Bu da ister istemez “fazla mı geliyor, vücut ters mi tepki veriyor” şüphesini doğurdu.

Vitaminlerin zararsız olduğu algısı çok yaygın ama her şeyde olduğu gibi burada da doz ve ihtiyaç meselesi var. Eksiklik yokken alınan takviyelerin vücutta farklı tepkiler yaratabileceğini okudukça kafam daha da karıştı. Özellikle biotin, multivitamin gibi ürünleri bıraktıktan sonra saç dökülmesinin azaldığını söyleyen erkekler olduğunu görünce bu ihtimali ciddiye almaya başladım.

Bir yandan da şu soru var: Takviyeyi bırakınca azalan dökülme gerçekten takviyeyle mi alakalı, yoksa dökülme zaten dalgalı bir süreç olduğu için mi öyle görünüyor? Zamanlama mı tesadüf, yoksa gerçekten vücut rahatlıyor mu, bunu ayırt etmek zor.

Bu yüzden “kullandım fayda görmedim”den çok, “bıraktım rahatladım” diyenlerin deneyimi benim için daha ilginç. Gerçekten böyle bir durum yaşayan var mı merak ediyorum.

Vitamin takviyelerini bıraktıktan sonra saç dökülmesinde azalma yaşayan erkekler oldu mu, sizde nasıl gelişti?

Ben multivitamin ve biotini birlikte kullanıyordum. Bıraktıktan yaklaşık 3–4 hafta sonra dökülme azaldı. Başta tesadüf sandım ama tekrar başlayınca dökülme arttı gibi oldu. Demek ki bana fazla geliyormuş.

Oyla 0
Takviyeleri bıraktığımda saç dökülmesi azaldı ama tamamen bitmedi. Sonradan anladım ki eksikliğim yokmuş. Vücut gereksiz takviyeyi sevmedi. Bence ihtiyaç yoksa almamak daha iyi.

Oyla 0
Bende bırakınca bir fark olmadı. Dökülme aynı devam etti. O yüzden sebebin takviyeler değil, genetik olduğunu kabullendim. Ama bıraktığım için de pişman değilim.

Oyla 0
Vitamin kullanırken mide ve cilt sorunları yaşıyordum. Bırakınca genel olarak rahatladım. Saç dökülmesi de biraz azaldı. Dolaylı bir etkisi olabilir.

Oyla 0
Bence bu iş tamamen kişisel. Bazı bünyeler takviyeye iyi tepki vermiyor. Deneyip gözlemlemek lazım ama uzun süre körü körüne kullanmak doğru değil.

Oyla 0
Geri
Üst Alt