Yeni Şampuana Geçince Saçın Uyum Süreci Ne Kadar Sürer?

Vildan Tok

Kayıtlı Üye
Birkaç gün önce markete “sadece bakmak için” girmiştim ama tabii ki yine kendimi saç reyonunda buldum. Uzun süredir merak ettiğim bir şampuan indirime girmişti, aldım. İlk kullanımda kokusu güzel, dokusu hafifti ama saçımın davranışı biraz değişikti. Ne kötü ne iyi… sadece alışmaya çalışan biri gibi.

Bugün işe hazırlanırken saç uçlarını düzeltirken aklıma takıldı: Bir şampuana alışma süresi gerçekten var mı?
Bazıları “en az bir hafta bekle” diyor, bazıları “birkaç yıkamada belli olur” diyor. Saçımın yağlanma hızı hafif değişti, hacmi biraz azaldı gibi… Fakat bunun yeni şampuanın etkisi mi yoksa mevsimsel değişim mi olduğundan emin olamıyorum.

Düşününce, saçın yeni içeriğe anında tepki vermesi de mantıklı aslında. Özellikle sülfatsız formüller, bitkisel içerikler ya da yoğun protein içeren şampuanlarda geçici sertleşme olduğunu çok duydum. Ama bu “normal adaptasyon” mu, yoksa “uyumsuzluk belirtisi” mi… İşte ikisinin arasındaki çizgiyi ayırt etmek en zoru.

Merak ettiğim şu: Yeni bir şampuana geçince saçın uyum süreci gerçekten ne kadar sürer? Herkeste aynı mı, yoksa tamamen saç yapısına özgü bir durum mu?

Çözüm
Benim deneyimimde uyum süresi genelde kısa oluyor. Bende üç-dört yıkamada her şey netleşiyor. Eğer saçın ilk günler kararsız davranıyorsa panik yapma, bu çoğu kişide oluyor. Ama sertlik, dökülme veya kaşıntı artarsa o zaman ürün sana uygun değildir.
Geçen ay içerik olarak daha doğal bir şampuana geçtim ve bende ilk üç yıkamada garip bir sertleşme oldu. Benim saçım ince telli olduğu için hızlı tepki veriyor. Yaklaşık bir hafta sonra normale döndü. Yani adaptasyon süreci gerçekten var. Eğer sende kaşıntı ya da tahriş yoksa birkaç yıkama daha şans vermeni öneririm.

Ben yeni bir ürüne geçtiğimde saçım hemen kendini göstermiyor. Bende genelde ikinci haftadan itibaren sonuç netleşiyor. İlk günlerde hacim düşmesi normal olabiliyor çünkü saç derisi yeni temizleme düzenine alışıyor. Eğer kokusu, dokusu veya hissettirdiği ağırlık rahatsız etmiyorsa biraz zaman tanımakta fayda var.

Protein içeriği yüksek bir şampuana geçmiştim ve saçımda önce sertleşme oldu. Benim kuaförüm bunun tamamen geçici olduğunu söyledi. Gerçekten de birkaç yıkama sonra yumuşadı. Adaptasyon süresi içerik tipine göre çok değişiyor. Bitkisel ürünlerde biraz daha uzun sürebiliyor. Şu an memnunum ama ilk günlerde şüpheye düşmüştüm.

Geçen sene sülfatsız bir ürüne geçmiştim ve bende yağlanma hızı artmıştı. Benim saçım alışana kadar yaklaşık on gün geçti. Sülfatsızlarda bu çok normalmiş çünkü saç derisi yeni düzene göre kendini ayarlıyor. Eğer sendeki değişim çok sert değilse acele karar vermene gerek yok.

Benim deneyimimde uyum süresi genelde kısa oluyor. Bende üç-dört yıkamada her şey netleşiyor. Eğer saçın ilk günler kararsız davranıyorsa panik yapma, bu çoğu kişide oluyor. Ama sertlik, dökülme veya kaşıntı artarsa o zaman ürün sana uygun değildir.

Çözüm
Geri
Üst Alt