Yeni Şampuana Geçince Saçın Hacmi Neden Değişir?

Nurhan Doğan

Kayıtlı Üye
Geçen sabah işe hazırlanırken saçımı kurutuyordum ve garip bir şey fark ettim. Normalde kabarmaya yatkın olan saçım bu kez çok daha sönük duruyordu. Üstelik bir gün önce yeni bir şampuana başlamıştım, o yüzden ister istemez gözüm direkt ona kaydı. Sanki saçımın karakteri bir gecede değişmiş gibiydi.

Aslında daha hacimli gösteren bir ürün hayal etmiştim ama tam tersi oldu. Dipler hafif düzleşmişti, uçlar da olduğundan daha yumuşak duruyordu. Bu değişim kötü değil ama kesinlikle beklediğim yönde de değil. “Acaba formül mü farklı etki etti?” diye düşünmeden duramadım.

Arkadaşlarımla konuşunca herkes başka bir şey söyledi. Kimi “protein fazlaysa saç ağırlık yapar”, kimi “sülfatsızlar hacmi azaltabilir”, kimi de “temizleme gücü değişince saç derisi farklı davranır” dedi. Hepsi mantıklı geliyor ama hangisinin benim saçımda etkili olduğunu kestiremiyorum.

O yüzden merak ediyorum: Yeni bir şampuana geçince saçın hacmi neden bu kadar kolay değişir?
Bu normal bir tepki mi, yoksa ürünün yapısından mı kaynaklanıyor?

Çözüm
Geçenlerde doğal içerikli bir ürüne geçtim ve bende hacim hemen düştü. Benim saçım hafif formüllere karşı daha yumuşak oluyor. Kuaförüm bunun normal olduğunu söyledi çünkü saç derisi yeni ürüne göre yağ dengesini ayarlıyormuş. Birkaç yıkama sonra denge oturuyor.
Geçen ay hacim vaat eden bir şampuana geçmiştim ama bende tam tersi oldu; saçım ağırlaştı. Benim kuaförüm içindeki yağ bazlı bileşenlerin saçımı bastırdığını söyledi. Eğer sende de ani bir hacim kaybı varsa içeriğin nem oranı yüksek olabilir. Birkaç yıkama sonra düzeliyor genelde.

Ben yeni ürünlerde hacim değişimini hemen fark edenlerdenim çünkü benim saçım ince telli. Bende özellikle silikon içermeyen formüller saçımı daha yumuşak yapıp hacmi azaltıyor. Bu tamamen içerik farkından kaynaklanıyor. Eğer sende de dipler çabuk sönüyorsa ürün hafiflemeye yönelik bir formüldür.

Yeni şampuana geçtiğimde bende önce hafif bir kabarma olur, sonra hacim normale döner. Benim saç derim arındırma gücüne hemen tepki veriyor. Daha güçlü şampuanlar hacmi artırırken, yumuşak formüller düşürebiliyor. Sende de böyle ani bir değişiklik olduysa temizlik gücü farklıdır.

Benim saçım dalgalı olduğu için ürün değişikliği hacme direkt yansıyor. Bende özellikle proteinli şampuanlar saçımı sertleştirip hacim veriyor ama nemlendirici içerikler hacmi söndürüyor. Eğer sende ani bir fark oluştuysa içerik dengesine bakmak işe yarar. Bu çok sık görülen bir durum.

Geçenlerde doğal içerikli bir ürüne geçtim ve bende hacim hemen düştü. Benim saçım hafif formüllere karşı daha yumuşak oluyor. Kuaförüm bunun normal olduğunu söyledi çünkü saç derisi yeni ürüne göre yağ dengesini ayarlıyormuş. Birkaç yıkama sonra denge oturuyor.

Çözüm
Geri
Üst Alt