Yüzde Kahverengi Lekeler Nasıl Geçer?

Nilay Türker

Kayıtlı Üye
Son iki yıldır özellikle yanaklarımda ve üst dudak bölgemde belirginleşen kahverengi lekelerle uğraşıyorum. Yaz aylarında daha da koyulaşıyorlar, kışın biraz açılıyorlar ama hiçbir zaman tamamen kaybolmuyorlar. Güneş kremi kullanıyorum ama açıkçası gün içinde yenileme konusunda çok disiplinli değilim. Belki de hata buradadır diye düşünüyorum.

Bazı lekeler sivilce sonrası oluştu gibi duruyor ama bazıları direkt güneş lekesi gibi. Hatta üst dudak bölgemdekiler melazma olabilir mi diye şüpheleniyorum. İnternette C vitamini, arbutin, niasinamid, retinol gibi içerikler öneriliyor ama hangisi gerçekten işe yarar bilmiyorum. Lazer yaptırmayı da düşündüm ama “ya daha kötü olursa” korkusu var içimde.

Açıkçası sabırsız biriyim ama leke tedavisinin uzun sürdüğünü biliyorum. Yine de doğru yöntemi bilmeden rastgele ürün kullanmak istemiyorum. Evde serumlarla devam mı etmeli, yoksa dermatolog kontrolünde bir tedaviye mi geçmeli kararsız kaldım.

Yüzde oluşan kahverengi güneş ve sivilce lekeleri en etkili şekilde nasıl geçer?

Benim lekelerim melazmaydı ve tek başına serum yeterli olmadı. Dermatolog önce lekenin türünü belirledi, sonra kombin bir tedavi uyguladı. Hem leke kremi hem de düzenli güneş koruması önerdi. Yaklaşık 5-6 ayda ciddi açılma oldu. En önemli şey sabır ve disiplinmiş, bunu anladım.

Oyla 0
Bende sivilce lekeleri vardı ve düzenli asit kullanımıyla açıldı. Ama ilk başta hızlı sonuç beklediğim için hayal kırıklığı yaşamıştım. En az 3-4 ay düzenli kullanım gerekiyor. Ayrıca güneş kremi yenilemezsen tüm emek boşa gidebiliyor, bunu yaşayarak öğrendim.

Oyla 0
Ben bilinçsiz bir şekilde güzellik merkezinde işlem yaptırdım ve lekelerim koyulaştı. Sonradan dermatoloğa gittim ve cilt tipime uygun olmayan işlem yapıldığını öğrendim. O yüzden özellikle melazma şüphesi varsa mutlaka uzman kontrolü öneririm.

Oyla 0
Doğum kontrol hapı kullanırken üst dudak bölgemde leke oluşmuştu. Doktor bunun hormonal olabileceğini söyledi. İlacı bıraktıktan ve tedaviye başladıktan sonra açılma oldu. Hormon faktörü de göz ardı edilmemeli bence.

Oyla 0
Ben fiziksel korumaya da ağırlık verince fark gördüm. Şapka kullanmak, direkt güneşe maruz kalmamak gerçekten etkili. Sadece krem sürmek yetmeyebiliyor. Leke tedavisi bütüncül düşünülmeli.

Oyla 0
Geri
Üst Alt