Bebeklerde ve Çocuklarda Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir.JPG

Saç dökülmesi, yetişkin bireylerde olağan bir durum olarak kabul edilse de bebek ve çocuklarda meydana gelen saç dökülmeleri farklı problemlerin belirtileri olabilir. Saç dökülmeleri normal seviyelerin aksine daha yüksek miktarlarda dökülüyorsa geç kalmadan alanında uzman doktorlara başvurmak gerekebilir. Bu anlamda bebek ve çocuklarda meydana gelen saç dökülmelerinde yapılması gereken ilk konu bir uzmana danışmaktır.

Bebeklerde Saç Dökülme Nedenleri?​

Bebeklerde saç dökülme nedenleri, olağan olarak kabul edilen durumlardan biridir. Özellikle belirli aylarda meydana gelen saç dökülme durumları yoğun şekilde meydana gelen durumlar arasında yer almaktadır. Bebeklerde saçın arka kısımlarında yatmaya bağlı olarak gelişen saç dökülme problemlerinde bebeklerin kel görünmelerine neden olabilir. Buna ek olarak bebeklerin yeterli miktarlarda anne sütünü emmemesi durumlarında ek gıda takviyesi kullanımlarında doğru ve yeterli miktarlarda beslemesi en önemli konuların başında gelir. Bu kapsamda bebeklerde saç dökülme nedenleri arasında ilk sırada hormon durumları gelmektedir.

Anne karnında olan bebeklerin hormon seviyeleri normalin aksine daha yüksek seviyelerdir. Bu noktada doğum sonrasında hormon seviyeleri düşmesi sonucunda saçların gelişimi de durur. Saç dökülmesi olarak kabul edilen bu durum, bebeklerin büyüme evresine girmesi sonucunda kendiliğinde düzelmektedir. Bebeklerin saç dökülmeleri yanlış ürün kullanılması durumunda ortaya çıktıysa özellikle cilt bakım markaları tarafından üretilen bebek saç bakım ürünlerini kullanmak faydalı olacaktır. Yenidoğan bebeklerinde saçlar oldukça hassas olması sebebiyle bebeklere uygun saç şampuanını seçmek son derece önemlidir.

Bebeklerde Saç Dökülmesi Normal Mi?​

Bebeklerin ilk 6 aylık dönemlerinde saç dökülmeleri olağan olarak kabul edilmektedir. Özellikle ilk 6 aylık dönemlerde meydana gelen saç dökülmeleri bebeklerin sürekli olarak sırt üstü yatmaları sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Buna göre sırt ıstı yatmaları sebebiyle kafanın yastık bölgesine konulan bölgelerde saç dökülmelerinin görülmesi olağan olarak kabul edilmesi sebebiyle normaldir. Bebeklerde meydana gelen saç dökülmeleri durumunda yerine daha sağlıklı ve sağlam saçlar gelir. Bu kapsamda bebeklerde meydana gelen saç dökülmeleri endişelenecek durumlar arasında olmamalıdır. Ancak bu noktada 6. Aydan sonra meydana gelen saç dökülmeleri varsa geç kalmadan alanında uzman doktora başvurulması son derece önemlidir.

Bebeklerde Saç Dökülmesi Ne Zaman Başlar?​

Bazı bebekler doğum sonrasında kel olarak dünyaya gelmektedir. Bazı durumlarda ise oldukça yoğun saç ile dünyaya gelirler. Yoğun saç ile dünyaya gelen bebekler ilk 6 aylık dönem içinde saçların büyük kısmını kaybederken, 6 aylık dönemde meydana gelen dökülmeler endişelenecek durumlar arasında değildir. Bu kapsamda belirli süre içinde meydana gelen saç dökülmeleri olağan olarak kabul edilen durumlar arasındadır.

Bebeklerde saç dökülmelerinin durmasını engelleyecek herhangi bir ilaç ya da şampuan gibi ürün bulunmamaktadır. Buna göre doğum sonrasındaki belirli aylarda saç dökülmeleri kendiliğinden durmaktadır. Bebeklerde meydana gelen saç dökülmesine karşı yeni saçlar daha sağlıklı ve daha gür şekilde yerine gelir.

Çocuklarda Saç Dökülme Nedenleri​

Bebeklerde meydana gelen saç dökülmeleri olağan durumlar arasında olsa da çocuklarda saç dökülmesi dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. Özellikle çocuklarda meydana gelen demir ve vitamin eksiklikleri sebebiyle meydana gelen saç dökülmeleri, yanlış- yetersiz beslenme ve yeterli miktarlarda güneş almama durumlarıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bunlara ek olarak çocuklarda saç dökülme nedenleri arasında şunlar yer almaktadır;
  • Çocuklar için üretilmeyen şampuan ve sabun kullanımları
  • Aileden gelen kalıtsal özellikler
  • Yeterli miktarda beslenmeme
  • Saçkıran
  • Tiroit hastalıkları
  • Uyku düzeninin aynı olması
  • Yüksek ateş
  • Saç koparma problemleri
  • Mantar hastalığı
Çocuklarda meydana gelen saç dökülmelerinin nedenlerinin belirlenmesi ve belirlenen tanıya göre tedavi alınması son derece önemlidir. Saç dökülmesine neden olan stres, vitamin ya da farklı bir hastalık ise tedavi edilmemesi durumlarında çocukların sağlıklarını tehlikeye atacak duruma gelebilir. Özellikle çocuklarda meydana gelen saç dökülmeleri farklı hastalıkların belirtileri olabilir. Çocuklarda saç dökülmesi durumları normal olmaması sebebiyle geç kalmadan çocuk hastalıkları doktoruna gidilerek gerekli kontrollerin yapılması, hastalığa en uygun tedavi yönteminin bulunması ve saç dökülmelerinin durdurulması gerekmektedir. Bebeklerde olağan olarak kabul edilen saç dökülmeleri çocuklarda normal olmaması sebebiyle buna dikkat etmek her zaman önemli olacaktır.

Bu makale için çok teşekkür ederim. Bebeklerde ve çocuklarda saç dökülmesi hakkında endişeliydim ve yazınız bana gerçekten yol gösterdi. Ebeveyn olarak, verdiğiniz bilgilerle ne yapmam gerektiğini daha iyi anladım.

Yazdığınız bu bilgiler için size minnettarım. Çocuğumun saç dökülmesi hakkında sıkıntılarım vardı ve makaleniz sayesinde bu durumu daha iyi anlamam kolaylaştı. Yaşanılan saç dökülme problemine karşı nasıl bir yol izleyeceğimi öğrenmiş oldum.

Saç dökülmesi hakkında yazdığınız bu makale için size teşekkür etmek istiyorum. Ebeveyn olarak, verdiğiniz bilgiler ve öneriler sayesinde çocuğumun yaşadığı saç dökülmesi sorununu nasıl ele alacağımı daha iyi biliyorum.

Benim kızımda da oldu bu, özellikle başının arka tarafı baya döküldü, ilk görünce çok korkmuştum. Sanki kel kalacak gibi gelmişti. Doktor normal dedi, bebeklerin ilk saçları dökülürmüş zaten, yerine yenileri çıkıyor. Şu an 5,5 aylık, yavaş yavaş toparlıyor. Kafaya takmaya gerek yokmuş aslında ama insan görünce ister istemez panikliyor. Geçici bir şeymiş, sabretmek lazım.

Geri