Soru Cildim Hiçbir Kremi Sevmiyor, Ne Sürsem Sivilce Yapıyor

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Aslı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Aslı

Kayıtlı Üye
Hassas ciltli olduğumu biliyordum ama artık hiçbir ürünü cildim kabul etmiyor gibi. Hangi kremi sürsem ya kızarıyor ya da ertesi gün sivilce çıkıyor.
Nemlendirici bile seçemez oldum. İçeriği temiz olan ürünler de işe yaramıyor.
Acaba cildimin ihtiyacı olan şey farklı mı? Aynı sorunu yaşayan varsa lütfen yazsın. Gerçekten artık çaresiz hissediyorum…

Beni anlatmışsın… Cildim o kadar hassaslaştı ki, en basit nemlendiriciden bile sivilce ya da kızarıklık çıkıyor. Parfümsüz, temiz içerikli dedikleri ürünler bile bazen tepki veriyor. En sonunda üründen çok cilt bariyerimi onarmaya odaklandım. Sadece termal su spreyi ve az içerikli (max 5-6 madde) bir nemlendiriciyle başladım. Özellikle panthenol ve centella asiatica içeren ürünler bana iyi geldi.

Cilt bazen “temiz içerik” değil, dinlenmek istiyor. Şu an haftada birkaç kez sadece suyla yıkayıp, hiçbir şey sürmeden bırakıyorum. Gerçekten iyi geliyor. Umarım senin cildin de biraz sakinleşir…

Cilt bu kadar tepki veriyorsa, altta yatan farklı bir neden olabilir. Aşırı hassasiyet; bariyer hasarı, alerjik reaksiyon, ya da kandida gibi bağırsak kaynaklı durumlar nedeniyle gelişebiliyor. Benim başıma benzeri geldiğinde, kullandığım her şeyi bıraktım ve cildime "reset" attım. 10 gün boyunca yalnızca alerji testinden geçen bir termal su ve ilaç gibi formüle edilmiş bir krem (örneğin sadece su, skualan ve niasinamid içerenler) kullandım.

Ayrıca içerik temizliği kadar, cildin pH dengesini bozmamak da önemli. Agresif temizleyicilerden kaçınmak, mümkünse sadece sabahları suyla yıkamak iyi bir başlangıç. Cildin tepkileri bazen “fazla bakım”a karşı bir isyan da olabiliyor.

Gerçekten yalnız değilsin, bunu yaşayan çok insan var ama doğru yaklaşım biraz sabır ve sadeleşmeyle geliyor. Deneyimlerini yazarsan belki birlikte daha doğru bir yol çizebiliriz.

Geri