Soru Cildim Sürekli Yağlı Ama Yine De Kuruyor Gibi, Bu Nasıl Oluyor?

Ayşe Babacan

Kayıtlı Üye
Bir garip durumdayım. Özellikle T bölgem yağlı ama yanaklarım sürekli gergin ve kuru hissediliyor. Nemlendirici sürüyorum, yağlanıyor. Sürmesem pul pul dökülüyor.
Cilt tipim melez mi, karışık mı, bozuk mu anlamıyorum. Temiz içerikli ürünler kullanmaya çalışıyorum ama hiçbir şeyi düzenli tutamıyorum.
Benim gibi arada kalmış bir cilde sahip olup bunu dengelemeyi başaran biri varsa lütfen yazsın. Gerçekten bu durum beni cilt bakımı yapmaktan bile soğuttu.

Benim cilt de tam senin tarif ettiğin gibi; alnım yağlı, yanaklarım kupkuru. Ne yapsam ya parlıyor ya geriliyor. En sonunda çözümü "bölgesel bakım"da buldum. T bölgesine jel formda hafif bir nemlendirici, yanaklara da yoğun ama komedojenik olmayan bir krem sürüyorum. Yani tek bir ürünle tüm yüzü geçmek yerine cilde özel davranmak gerekiyormuş, bunu öğrenmem zaman aldı ama değdi. Cilt dengelenince moral de yerine geliyor, gerçekten.

Bu dediğin aslında klasik karma cilt tipi ve birçok kişinin yaşadığı ama doğru ürün bulunamadığı için sürekli bozuk sanılan bir durum. Ben bu dengesizliği ilk başta "cilt sorunlu" sanıyordum ama sonra öğrendim ki mesele nem ve yağ dengesini ayrı ayrı ele almak.

Yanaklarının kuruması, oradaki cildin su kaybı yaşadığını gösteriyor; yani su bazlı ama içeriğinde hyaluronik asit, beta-glukan gibi maddeler olan hafif bir nemlendirici o bölgeye çok iyi gelir. T bölgesinde ise cildi mat tutan ama cilt bariyerine zarar vermeyen ürünler kullanmak gerekiyor. Mesela ben niasinamid içeren serumları T bölgesine uyguluyorum, gözenekleri dengelemeye yardımcı oluyor.

Bir de sabun içermeyen, pH dengeli bir temizleyici kullanmak çok fark ettirdi. Sabahları sadece suyla yıkamak bile ciltteki dengesizliği azaltabiliyor. En önemlisi de: Her cilt tipi “düzen” istiyor. Başta karışık görünse de, birkaç hafta aynı rutini sürdürünce o karmaşa gerçekten toparlanıyor.

Sakın soğuma, çünkü senin cildin sadece biraz ilgiye ve doğru dengeye ihtiyaç duyuyor. Aynı süreçten geçen herkesin farklı bir çözümü oluyor, paylaşırsak daha da kolaylaşır.

Geri