Soru Dudak Kenarlarım Sürekli Kuruyor Ve Soyuluyor, Neden Olur?

Bahar Aydınlı

Kayıtlı Üye
Her sabah dudak kenarlarımda böyle kırmızımsı, kuru bir görüntüyle uyanıyorum. Ruj süremiyorum, nemlendirici işe yaramıyor, peeling yapsam tahriş ediyor.
Havanın kuruluğudur deyip geçtim ama aylar oldu, mevsim değişti ama bu durum değişmedi.
Vitamin eksikliği mi, başka bir sorun mu, hiç anlayamıyorum. Aynı sorunu yaşayan varsa bir ses versin, gerçekten moral bozucu bir şey bu.

Birebir aynı şey bende de vardı, özellikle sabahları o kuru, kırmızı dudak kenarları aynaya bakınca moralimi sıfırlıyordu. İlk başta soğuktandır deyip geçtim ama mevsim değişince bile devam etti. En sonunda B2 vitamini eksikliği (riboflavin) çıktı. Birkaç hafta takviye kullandım, bolca su içmeye özen gösterdim ve sadece tıbbi dudak balmı sürdüm. Özellikle parfümlü ya da renkli ürünlerden tamamen uzak durunca yavaş yavaş toparladı. Gerçekten çok küçük bir eksiklik bile bu kadar etkileyebiliyor.

Bu tür kalıcı kuruluk ve kızarıklık özellikle dudak kenarında ise akla ilk gelenlerden biri angular cheilitis dediğimiz durum oluyor. Genellikle B2, B12 eksikliği ya da demir yetersizliğiyle bağlantılı çıkabiliyor. Ayrıca ağız kenarında tükürüğün birikmesi (uykuda ağızdan nefes alma, diş yapısı vs.) de bu durumu kronik hale getirebiliyor.

Ben bu sorunu yaşarken hem B kompleks vitamini desteği aldım hem de sadece saf içerikli, lanolin veya balmumu bazlı bir dudak koruyucu kullandım. Dudak çevresine çok ince bir tabaka halinde çinko oksit krem sürmek de bariyer sağlıyor, tahrişi azaltıyor. Peeling yapmamak çok önemli çünkü cilt o bölgede zaten savunmasız.

Eğer geçmiyorsa basit bir kan testiyle vitamin düzeylerine baktırmak işleri netleştirebilir. Çok yaygın ama genelde göz ardı edilen bir durum bu, yalnız değilsin. Umarım senin için de kısa sürede çözüme kavuşur. Yazmaya devam edelim, çünkü bu küçük gibi görünen şeyler ruh halimizi fazlasıyla etkiliyor.

Geri