Soru El Üstümde Sürekli Kızarıklıklar Oluşuyor, Sebebini Bilmiyorum

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Bahar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Bahar

Kayıtlı Üye
Soğukta biraz anlarım ama havalar ısındı, hâlâ ellerimin üst kısmı kızarıyor ve bazen yanıyor gibi hissediyorum. Sabun değiştiriyorum, el kremi değiştiriyorum ama geçici etkilerden öteye geçemiyorum.
Sadece ellerimin üst kısmında, bilek hizasında oluyor. Alerji olabilir mi, yoksa cilt bariyeri mi zarar gördü bilmiyorum.
Benim gibi bu tarz sorunu yaşayıp çözüm bulan biri varsa çok sevinirim. Çünkü gerçekten bazen ellerimi saklamak istiyorum.

Aynı durumu ben de yaşadım, özellikle bilek çevresindeki kızarıklık ve yanma hissi bazen o kadar rahatsız ediyordu ki montun kolunu sıyırırken bile canım yanıyordu. En sonunda fark ettim ki sürekli sabun değiştirip durmak cildi daha da yıpratıyor. Şu an sabun kullanmıyorum, sadece cilt pH'ına uygun, kokusuz bir temizleyiciyle yıkayıp, üzerine vazelin bazlı bir bariyer kremi sürüyorum. Özellikle gece yatmadan önce sürmek sabaha kadar çok rahatlatıyor. Geçici değil, düzenli uygulayınca kalıcı rahatlama sağlıyor.

Bu anlattığın semptomlar büyük ihtimalle cilt bariyerinin zayıflamasıyla ilgili. Hava sıcak olsa bile, güneşe ve rüzgâra maruz kalan el üstü derisi en hassas ve en savunmasız bölgelerden biri. Özellikle sabun, dezenfektan ve sık yıkama alışkanlığı cildi iyice savunmasız bırakıyor. Cilt artık sadece nem değil, onarıcı içerikler istiyor.

Ben de benzer bir süreç yaşadım ve çözümü şu üç adımda buldum:
  1. Temizleyici değişimi: Sabun yerine sülfatsız ve sabun içermeyen yumuşak bir temizleyici kullanmaya başladım.
  2. Koruyucu katman: Her yıkamadan sonra seramid, skualan ve kolesterol içeren bariyer kremi uyguluyorum. Bunlar cildin doğal yağlarını taklit ediyor.
  3. Güneş koruması: Güneşli havalarda el üstüne SPF sürmeye başladım. İnanılmaz fark etti, çünkü güneş de kızarıklığı artırabiliyor.
Alerjik bir durum da olabilir tabii, özellikle metal saat, bileklik ya da kıyafet lastiği gibi temas eden bir şey varsa gözlemlemeni öneririm.

Yalnız değilsin, bu tarz şikâyetler artık çok yaygın. Kalıcı çözüm biraz sabır ve cildi yeniden tanımaktan geçiyor. Umarım sen de rahatlayacak yolu bulursun. Yazmaya devam edelim, birbirimize destek olalım.

Geri