Soru İz Kalır mı Korkusunu Yaşayan Var mı?

Nuket Atabey

Kayıtlı Üye
Benim cildim biraz problemli, eskiden kalan sivilce izleri ve bazı renk eşitsizlikleri var. Dermapen sonrası minik kırmızı noktalar oluştu. 1 hafta geçti, bazıları tamamen geçti ama bazıları hâlâ kırmızı iz olarak kaldı.

Cilt tonum esmer olduğu için bu izlerin kalıcı olup olmayacağından endişeleniyorum.

Doktor geçici dedi ama bazen kalıcı olanlar da oluyormuş.

👉 Siz de Dermapen sonrası iz kalan oldu mu? Ne kadar sürede cilt tamamen eski haline döndü?

Canım çok iyi anlıyorum seni. Benim de cilt tonum buğdaya dönük esmer ve Dermapen sonrası oluşan minik kırmızı noktalar bende de 1 hafta kadar kalmıştı. İlk başta “geçici” dediler ama bazıları sanki renk eşitsizliği gibi yerleşti gibi gelmişti gözüme. Neyse ki 2. haftanın sonunda o kızarıklıklar yavaş yavaş silinmeye başladı.

Ama bu süreçte güneşten ciddi anlamda uzak durmak gerektiğini fark ettim. Çünkü UV ışığı, o hassas noktalarda pigmentasyonu artırabiliyor. Ben 3. günden itibaren çinko içerikli bir mineral güneş kremi kullandım (benimki Avene Very High Protection Mineral Cream SPF50 idi), o gerçekten iyi geldi.

İzlerin kalıcı olmadığını 3 hafta sonunda net şekilde gördüm. Ama ilk 10 gün çok dikkatli olman gerekiyor. Cilt koyu tonlardaysa pigment birikimi daha çabuk oluyor, bu yüzden koruma ve sabır çok önemli.

Bende de sivilce sonrası lekeler vardı, Dermapen tam da bu yüzden önerilmişti. İşlem sonrası ilk 3–4 gün yüzüm komple kırmızıydı zaten ama sonra küçük kırmızı noktalar kaldı. Bazıları çabuk geçti, bazıları da özellikle şakak ve alın bölgesinde daha uzun sürdü.

Benim doktorum bu kırmızımsı izlerin aslında mikrokanalların iyileşme süreci olduğunu ve genellikle 2–4 hafta içinde tamamen kaybolduğunu söyledi. Ama uyarı yaptı: “Cildin koyuysa lekelenme eğilimi daha yüksek, o yüzden güneş koruması şart.”

Ben Bioderma Photoderm AR kullandım, aynı zamanda niasinamid içeren bir serumla cilt tonumu dengede tuttum (The Ordinary’nin %5’lik formülü vardı bende). O izler tamamen geçti ama 3 hafta sürdü. Şunu diyebilirim: izler kalıcı değil ama bakımını ihmal edersen iz gibi kalabiliyor. Özellikle koyu tenlilerde bu daha sık oluyormuş.

Kısacası sabırlı ol ve koruma+onarıcı serumlarla destekle. Zamanla o izlerin geçtiğini sen de göreceksin.

Geri