Soru Kafamı Kaşıyınca Tırnaklarımın Altı Beyaz Oluyor, Hafif Sızı da Var – Normal mi?

Destina

Kayıtlı Üye
Saçlarımı düzeltecek kadar bile elimi kafama götürmem yetiyor; hemen tırnaklarımın altında beyaz bir şeyler birikiyor. Toz gibi ama değil, pul pul ama tamamen kuru da değil. Garip bir kıvamda. Bazen sanki kafa derim soyuluyormuş gibi hissediyorum. Özellikle tırnakla hafif bastırınca daha da fazla geliyor.

İşin daha rahatsız edici kısmı, saç derimin bazı noktalarına bastığımda oluşan o hafif sızlama. Yanma değil ama bir hassasiyet var gibi. Özellikle belli bölgeler, sanki daha çok etkilenmiş. Ne zaman oraları kaşısam, hem bu beyaz döküntüler artıyor hem de sanki orası incecik bir yara gibi tepki veriyor.

Temizliğe önem veriyorum, düzenli yıkıyorum saçımı. Ama ne yaptıysam geçmedi. Sadece şampuan değiştirmekle bitecek bir şeymiş gibi de durmuyor. Kuru cilt desem, saç diplerim nemli. Kepek desem, klasik kepek gibi değil; çok daha parçalı ve derimsi bir yapı.

İnternetten bakınca yüzlerce şey çıkıyor: kepek, egzama, mantar, seboreik dermatit… Herkes farklı bir şey yaşıyor ama çok benzer anlatıyor. Kendi kendime “Acaba kafa derim fazla hassaslaştı da farkında olmadan kaşıyıp zedeliyor muyum?” diye de düşünmeye başladım.

Aynaya yakından bakınca bazı yerlerde kırmızımsı bölgeler fark ettim. Çok belirgin değil ama dikkatli bakınca belli oluyor. Görüntü olarak da rahatsız edici, sanki saç diplerim sağlıklı değilmiş gibi görünüyor.

Şimdilik doktora gitmedim ama elim sürekli saçımda geziyor. Kaşımamak zor, çünkü bazen resmen kaşımaya davet eden bir kaşıntı geliyor. Hem estetik açıdan hem de sağlık açısından huzursuzluk veriyor. Benim gibi yaşayanlar varsa, çözüm bulanlar olduysa fikir almak isterim.

Aynı durumu ben de yaşadım, anlattıkların birebir bende de vardı. Kaşıyınca tırnak altında biriken beyaz şeyler, bölgesel sızı, kafa derisinde o pul pul döküntüler… Özellikle bastırınca acıma hissi çok tanıdık geldi.

Bende Kenacort (kortizon içerikli losyon) ve Ketoral Şampuan (etken maddesi ketokonazol) ciddi şekilde işe yaradı. Şampuanı kullanırken dikkat etmen gereken şey, saçına uyguladıktan sonra hemen durulamamak. Ben banyo sırasında saç derime iyice yedirip 2-3 dakika kadar bekletiyorum. Bu sayede mantar veya seboreik dermatit varsa etkili oluyor.

Kenacort’u ise sadece sorunlu bölgelere, çok az miktarda ve sadece birkaç gün kullandım. Kortizonlu olduğu için uzun süre kullanılmaz ama ilk rahatlamayı ciddi şekilde sağlıyor. Tabii bunları kullanırken şampuanı haftada 2-3 defa uygulamak yeterli oluyor, her gün kullanmak gerekmez.

Eğer durum ilerlerse veya artarsa, bir dermatoloğa görünmeni de tavsiye ederim. Ama başlangıçta bu ikili bende baya işe yaradı. Umarım sende de fayda eder.

Geçmiş olsun!

Yazdıklarını okuyunca aklıma direkt birkaç şey geldi. Özellikle kaşıyınca tırnak altında beyaz birikmesi ve belli bölgelerde sızlama olması, klasik bir seboreik dermatit belirtisi olabilir. Deri dökülmesiyle birlikte kızarıklık ve hassasiyet de olabiliyor. Özellikle stres, mevsim geçişleri veya kullanılan bazı şampuanlar bunu tetikleyebiliyor.

Ama eğer döküntüler daha çok kalın, yapışkan gibi ve kaşıntı da varsa mantar kaynaklı bir enfeksiyon da olabilir. Bazen saç derisinde “tinea capitis” gibi mantar türleri, bölgesel iltihaplanma ve sızlama yapabiliyor.

Bir de kafa derisinde küçük küçük yaralar ya da kabuklanma varsa, psöriyazis (sedef hastalığı) başlangıcı da olabilir. Tabi bunların hepsi sadece tahmin, net teşhis için dermatolog şart ama yazdıkların bana çok tanıdık geldiği için düşündüğüm olasılıkları yazmak istedim.

Kaşımamaya çalışman önemli, çünkü ne kadar çok kaşınırsa o kadar çok tahriş oluyor ve sızı artıyor. Umarım kısa sürede şifa olacak çözümü bulursun.

Geri