Soru Kreatin Saç Dökülmesine Neden Olur mu?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Yahya
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Yahya

Kayıtlı Üye
Vücut geliştirme ve performans artışı için kreatin kullanmaya başladım. Antrenmanlarımda büyük bir fark yaratırken, beklenmedik bir şekilde saç dökülmesi yaşamaya başladım. İlk başta genetik ya da stres kaynaklı olduğunu düşündüm, fakat kreatinin saç dökülmesine yol açabileceği söylentileri kafamı karıştırdı. Kreatin gerçekten saç dökülmesine neden olabilir mi?

Vücut geliştirme ve performansımı artırmak için kreatin kullanmaya başladığımda, antrenmanlarımda belirgin bir iyileşme fark ettim. Ancak, beklenmedik bir şekilde saç dökülmesi yaşamaya başladım. Öncelikle bunun genetik veya stres kaynaklı olabileceğini düşündüm, fakat kreatinin saç dökülmesine yol açabileceği konusunda duyduklarım kafamı karıştırdı. Kreatin, vücutta DHT (dihidrotestosteron) seviyelerini artırabilir; bu hormonun yüksek seviyeleri, saç dökülmesine genetik olarak yatkın kişilerde saç kaybını hızlandırabilir. Ancak, saç dökülmesi sadece kreatinden kaynaklanmayabilir; genetik faktörler, stres ve diğer sağlık sorunları da bu duruma katkıda bulunabilir. Saç dökülmesi devam ederse, bir sağlık uzmanına veya dermatoloğa danışmak en iyi yaklaşım olacaktır.

Kreatin kullanımıyla ilgili yapılan bazı araştırmalar, özellikle DHT (dihidrotestosteron) seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor. DHT, saç dökülmesini tetikleyen en önemli hormonlardan biri ve genetik yatkınlığı olan kişilerde saç köklerini zayıflatabiliyor.

Ben de kreatin kullanmış biri olarak, antrenman performansında ciddi bir fark yarattığını söyleyebilirim. Kas gücünü artırması ve toparlanmayı hızlandırması harika, ancak saç dökülmesi konusunda aynı şeyi söyleyemem. Yaklaşık 2-3 ay düzenli kreatin kullandığım dönemde saç dökülmemde belirgin bir artış fark ettim. Başta farkında değildim ama elimi saçıma attığımda daha fazla tel döküldüğünü hissettim.

Tabii ki herkesin vücudu farklı tepki verir. Genetik olarak DHT'ye duyarlı değilsen, kreatinin saçlarını etkileme ihtimali düşük olabilir. Ama eğer ailenin erkek bireylerinde saç dökülmesi varsa, kreatin bu süreci hızlandırabilir.

Ben kreatini bıraktıktan sonra saç dökülmem eski haline döndü. Yani dökülmeyi artırıyorsa bile kalıcı bir etkisi olmayabilir. Eğer kullanmaya devam etmek istiyorsan, DHT bloklayıcı takviyeler (örneğin saw palmetto) ya da saç sağlığını destekleyici vitaminler (biotin, çinko vs.) eklemeyi düşünebilirsin. Ama en sağlıklı bilgi için bir dermatoloğa danışmak iyi bir fikir olur.

Geri