Soru Postiş (Takma) Saç Taktırmak Günah mı?

Rukiye

Kayıtlı Üye
Hepimizin bildiği üzere, son zamanlarda saçlarının yanmasından ya da uzamamasından şikayet eden birçok kişi hemen postiş taktırmak için sıraya giriyor. Ancak bazı alimler, kadınların postiş taktırmasının günah olduğunu söylemektedir. Ben de bu konuyu gündeme getirmek, bilmediklerimi öğrenmek ve bu konuda bilgilenmek isteyenlerin aradığı cevaplara ulaşması için bu soru başlığını açtım. Dinimizce postiş taktırmak günah mıdır? İnsan saçından yapılan peruk gibi uygulamalara yönelmenin günah olup olmadığını açıklamanızı rica ederim.

Not: Açıkçası, bu yaşıma kadar hiç merak edip taktırmadım ama çevremde bu yönteme başvuran çok kişi oldu. Bu yüzden arada bir ortamda konu açıldığında, kendimden emin şekilde çevremdekileri bilgilendirmek istediğim için bu soruyu sormak istedim. 🥲

Sormuş olduğunuz soruya elimden geldiğince ve edindiğim bilgiler doğrultusunda cevap vermeye çalışacağım. Amacım, sadece sorunuz cevapsız kalmasın diye küçük bir araştırma yaparak bu sayfada aradığınız cevapları sizlere aktarmaktır.

Postiş saç, yani takma saç taktırmanın dinen hükmü, İslam alimleri arasında farklı görüşlere sahiptir. Bu konudaki değerlendirmeleri dikkatle incelemek gerekir:
  1. Doğal Görünümü Değiştirme: Bazı alimler, takma saç kullanmanın kişinin doğal görünümünü değiştirdiğini ve başkalarını yanıltıcı bir görüntü yarattığını düşünerek hoş karşılamazlar. İslam'da hile ve aldatma yasaklanmıştır, bu nedenle takma saç kullanımı bu bağlamda eleştirilir.
  2. Geçici Değişiklikler: Diğer bir görüşe göre, takma saç eğer kalıcı değil ve kolayca çıkarılabiliyorsa, yani saç ekimi gibi kalıcı bir işlem değilse, caiz olabilir. Bu görüşe göre, takma saç bir tür aksesuar olarak kabul edilebilir.
  3. Kadınların Süslenmesi: İslam'da kadınların eşlerine güzel görünmeleri teşvik edilir. Bu bağlamda, bazı alimler, koca için yapılan süslenme amaçlı takma saç kullanımının caiz olabileceğini belirtirler.
  4. Başka Birisinin Saçını Kullanma: Eğer takma saç başka bir insanın gerçek saçından yapılmışsa, bu durum bazı alimler tarafından hoş karşılanmaz. İnsan bedeninin herhangi bir parçasının kullanımı etik ve dini açılardan sorgulanabilir. Sentetik malzemeden yapılmış postişler bu açıdan daha kabul edilebilir görülmektedir.
Sonuç olarak, postiş saç taktırmanın dinen hükmü konusunda kesin bir yargıya varmadan önce, kişisel inançlarınız ve bağlı olduğunuz dini otoritenin görüşlerini dikkate alarak hareket etmek en doğrusudur. Bu konuda detaylı bilgi almak ve doğru bir yönlendirme için güvenilir bir dini otoriteye veya hocaya danışmanız faydalı olacaktır.

Bence başkasının saçını taktırmak ve satmak günahtır. Sentetik olan peruk tarzı postişler sorun teşkil etmez, ancak gerçek insan saçından yapılmış takma saçları kullanmak dinimizce günahtır. Zamanında küçük bir araştırma yapmıştım ve edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak adına yorum yazmak istedim.

Geri