Soru Retinol Kullanırken Cildim Aşırı Kurudu, Sizde de Böyle Oldu Mu?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Semra
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Semra

Kayıtlı Üye
Son zamanlarda ince çizgiler dikkatimi çekmeye başladı. Birçok kişi gibi ben de bu işin çözümünü retinol içeren ürünlerde aramaya başladım. Güvenilir bir markanın düşük oranlı serumu ile başladım ama daha ilk haftadan cildimde inanılmaz bir kuruluk, hatta hafif soyulmalar başladı. Özellikle yanaklarımda ve ağız çevremde cilt geriliyor, kaşınıyor.

Kimi diyor “bu geçici, alışır”, kimi ise “hemen bırak yoksa cildin bariyeri bozulur”.

Ben şu an arada kaldım, kullanmaya devam etmeli miyim?

Retinol’e alışma sürecinde siz ne yaşadınız, nasıl aştınız?

Merhaba, çok önemli ve çok sık karşılaştığımız bir konuyu gündeme getirmişsiniz.
Retinol gerçekten de cilt yenilenmesini destekleyen, ince çizgilere karşı etkili bir içeriktir. Ancak özellikle ilk kez kullanıldığında, bahsettiğiniz gibi kuruluk, soyulma, kaşıntı ve gerginlik hissi oldukça yaygındır. Bu sürece tıpta “retinizasyon” dönemi diyoruz.

Peki bu geçici mi, yoksa zararlı bir tepki mi?​

Aslında cevabı cildinizin tolerans sınırında gizli.
Retinol'e alışmak zaman alabilir ama bu süreç doğru yönetilmezse, evet, cilt bariyeri zedelenebilir.

İşte bu süreçte dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar:​

1. Başlangıçta çok seyrek kullanın
    Haftada 2 günle başlayın (örneğin pazartesi ve perşembe), 2-3 hafta boyunca bu rutini koruyun. Cilt tolerans kazandıkça kullanım sıklığı artırılabilir.
  2. Uygulama öncesi cildi nemli bırakmayın
    Retinolü tamamen kuru cilde uygulamalısınız. Duştan veya yüzünüzü yıkadıktan hemen sonra uygularsanız tahriş riski artar.
  3. "Nemlendirici sandviç" yöntemi deneyin
    Retinol sürmeden önce hafif bir nemlendirici tabaka, ardından retinol ve en son yine nemlendirici uygulamak, tahrişi azaltabilir.
  4. Sabahları mutlaka SPF 50 kullanın
    Retinol kullanan bir cilt güneşe daha hassas hale gelir. Güneş kremi kullanmamak hem tahrişi artırır hem de lekelenmeye neden olabilir.
  5. Aktif içerikleri sadeleştirin
    Retinol kullanırken aynı anda C vitamini, AHA/BHA gibi diğer güçlü içerikleri kullanmak cilt bariyerini daha da zayıflatabilir.
Eğer yaşadığınız soyulma ve kuruluk çok şiddetliyse, birkaç gün ara vermeniz gerekebilir. Bu retinolü bırakmanız gerektiği anlamına gelmez, sadece dozu ve sıklığı yeniden ayarlamanız gerekir.
Cilt bu süreci zamanla tolere eder ama burada sabırlı olmak, doğru ürünlerle desteklemek şart.

Eğer şikayetleriniz çok yoğunlaştıysa (örneğin yanma, kızarıklık, çatlama), bir süreliğine nemlendirici ağırlıklı bir bakım rutiniyle cildi toparlayıp ardından tekrar düşük dozla başlanabilir.

Unutmayın: Retinol faydalı ama doğru zamanda, doğru şekilde kullanıldığında işe yarar.
Dilerseniz kullandığınız ürünü ve oranını da yazarsanız daha spesifik yönlendirmelerde bulunabilirim.

Merhaba, çok önemli ve çok sık karşılaştığımız bir konuyu gündeme getirmişsiniz.
Retinol gerçekten de cilt yenilenmesini destekleyen, ince çizgilere karşı etkili bir içeriktir. Ancak özellikle ilk kez kullanıldığında, bahsettiğiniz gibi kuruluk, soyulma, kaşıntı ve gerginlik hissi oldukça yaygındır. Bu sürece tıpta “retinizasyon” dönemi diyoruz.

Peki bu geçici mi, yoksa zararlı bir tepki mi?​

Aslında cevabı cildinizin tolerans sınırında gizli.
Retinol'e alışmak zaman alabilir ama bu süreç doğru yönetilmezse, evet, cilt bariyeri zedelenebilir.

İşte bu süreçte dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar:​

1. Başlangıçta çok seyrek kullanın
    Haftada 2 günle başlayın (örneğin pazartesi ve perşembe), 2-3 hafta boyunca bu rutini koruyun. Cilt tolerans kazandıkça kullanım sıklığı artırılabilir.
  2. Uygulama öncesi cildi nemli bırakmayın
    Retinolü tamamen kuru cilde uygulamalısınız. Duştan veya yüzünüzü yıkadıktan hemen sonra uygularsanız tahriş riski artar.
  3. "Nemlendirici sandviç" yöntemi deneyin
    Retinol sürmeden önce hafif bir nemlendirici tabaka, ardından retinol ve en son yine nemlendirici uygulamak, tahrişi azaltabilir.
  4. Sabahları mutlaka SPF 50 kullanın
    Retinol kullanan bir cilt güneşe daha hassas hale gelir. Güneş kremi kullanmamak hem tahrişi artırır hem de lekelenmeye neden olabilir.
  5. Aktif içerikleri sadeleştirin
    Retinol kullanırken aynı anda C vitamini, AHA/BHA gibi diğer güçlü içerikleri kullanmak cilt bariyerini daha da zayıflatabilir.
Eğer yaşadığınız soyulma ve kuruluk çok şiddetliyse, birkaç gün ara vermeniz gerekebilir. Bu retinolü bırakmanız gerektiği anlamına gelmez, sadece dozu ve sıklığı yeniden ayarlamanız gerekir.
Cilt bu süreci zamanla tolere eder ama burada sabırlı olmak, doğru ürünlerle desteklemek şart.

Eğer şikayetleriniz çok yoğunlaştıysa (örneğin yanma, kızarıklık, çatlama), bir süreliğine nemlendirici ağırlıklı bir bakım rutiniyle cildi toparlayıp ardından tekrar düşük dozla başlanabilir.

Unutmayın: Retinol faydalı ama doğru zamanda, doğru şekilde kullanıldığında işe yarar.
Dilerseniz kullandığınız ürünü ve oranını da yazarsanız daha spesifik yönlendirmelerde bulunabilirim.
Hocam, geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim. Forumda benimle bu kadar değerli bilgileri paylaştığınız için gerçekten çok mutlu oldum, bunu gizlemek istemedim. Tavsiyelerinize dikkat edeceğim. Eğer yine de bir sorun olursa sizinle DM üzerinden iletişime geçerim. Seviliyorsunuz, saygılar.

Geri