Soru Saçlarımın Önleri Açıldı, Ama Arkası Hâlâ Gür! Bu Dengesiz Dökülme Normal mi?

Cengiz Dayıoğlu

Kayıtlı Üye
Son birkaç aydır saçlarımda garip bir dökülme fark ettim. Önlerden belirgin şekilde seyrelmeye başladı ama arka taraf hâlâ eskisi gibi gür. Aynaya bakınca özellikle şakak kısımlarının açıldığını, saç çizgimin biraz geriye gittiğini görüyorum. Ama ense tarafı, tepem ve yanlar oldukça dolgun. Bu nasıl bir dökülme şekli anlamadım…

Stresten mi, beslenmeden mi yoksa yanlış ürün kullanmaktan mı oldu bilmiyorum. Şampuanımı değiştirmiştim, acaba o mu dokundu? Ya da sürekli önlerden saçımı topladığım için mi böyle oldu? Vitamin eksikliği olabilir mi?

Benim gibi önlerden açılma yaşayan ve tekrar toparlayan var mı? Ne kullandınız, nasıl geri getirdiniz? Yoksa bu bir başlangıç mı ve ilerleyecek mi? Çok endişeleniyorum, yardımcı olabilecek biri var mı?

Kardeşim çok benzerini ben de yaşadım, o yüzden seni çok iyi anlıyorum. Özellikle şakaklardan açılma ve saç çizgisinin geri gitmesi insanı ciddi strese sokuyor. Ense, yanlar gür kalıyor ama ön taraf zayıflıyor ya… o dengesizlik daha da moral bozuyor.

Birkaç şey olabilir açıkçası:
Şampuan değişikliği bazen tetikliyor, özellikle içinde sert kimyasallar varsa.
Sürekli saç çekmek/toplamak (mesela önlerden hep geriye doğru taramak, bandana, jöleyle geriye yatırmak vs.) zamanla o bölgeleri zayıflatıyor.
– Ama çoğu zaman işin içinde stres ve beslenme eksiklikleri de oluyor.
– Bir de erkek tipi dökülme dediğimiz olay var, genetikse yavaş yavaş böyle başlıyor zaten. Önlerden başlar, şakaklar açılır.

Benim yaptığım şeyleri direkt yazayım sana:
  1. Biberiye yağı + hindistancevizi yağı karışımı yaptım. Haftada 2-3 kez sürdüm, masaj yaptım, 30 dk bekletip yıkadım.
  2. Biotin takviyesi aldım ama kafama göre değil, kan testi yaptırıp eksik vitaminlere göre hareket ettim.
  3. Minoxidil (eğer dökülme genetikse) işe yarayabiliyor ama önce bir doktora danışmanı öneririm çünkü herkese uygun değil.
  4. Saç derisi masajı inanılmaz fark ettiriyor, kan dolaşımını arttırıyor.
  5. Şampuanı sülfatsız, yumuşak bir ürünle değiştirdim.
  6. Stresi azaltmak için ne gerekiyorsa yaptım, çünkü bende tetikleyici net oydu.
Bu arada, benzer dökülmeyi yaşayıp toparlayan çok kişi var. Ama sabır istiyor, hemen “bugün başladım, haftaya saç çıktı” olmuyor. 2-3 ayda ancak bebek saçlar gözükmeye başlıyor.

En azından şunu bil: Bu durumla tek başına değilsin, çözümü de var ama biraz ilgi göstermek ve düzenli uygulamak gerekiyor. Ne olursa olsun moralini bozma, saç geri gelir ama stres yaparsan daha da kötüleşiyor. Dilersen kullandığın şampuanı ya da ne sıklıkla yıkadığını da yaz, belki daha spesifik bir şey önerebilirim.

Geri