Aknetrent Saç Köklerini Zayıflatır mı, Kalıcı Dökülme Riski Var mı?

İlayda Arslan

Kayıtlı Üye
Aknetrent tedavisine başlayalı dört ay oldu ve bu süreçte cildimdeki iyileşme beni mutlu etse de saç tarafında işler biraz karıştı. İlk iki ayda fark edilir bir dökülme başladı. Her duşta avucuma gelen saçlar canımı sıkıyordu. Doktorum bunun geçici bir yan etki olduğunu, ilacın yağ üretimini baskıladığı için saç köklerinin zayıf hissettirdiğini söyledi. Ama açıkçası endişe etmemek elde değil.

Saç tellerim inceldi, kökleri daha hassas hissediyorum. Özellikle tararken daha çok dikkat etmem gerekiyor çünkü sanki saçım daha kırılgan hale geldi. Bazı günler “ya bu kalıcı olursa?” diye bile düşündüğüm oldu. Forumlarda okuduklarım da karışık; kimi “tedavi bitince saçım eski haline döndü” derken kimisi “ince telli kaldı” diyor. Bu kadar farklı yorum insanı kararsız bırakıyor.

Ben de şu anda süreci desteklemek için biotin ve çinko takviyesi kullanıyorum, ayrıca sülfatsız şampuan tercih ediyorum. Fakat yine de aklımda hep aynı soru:

Aknetrent saç köklerini gerçekten kalıcı olarak zayıflatabilir mi, yoksa sadece geçici bir dönem mi bu?

Bu sorunun cevabını kendi deneyimleriyle netleştirenlerin yorumlarını duymak isterim.

Çözüm
Kalıcı dökülme çok nadir. Benim saçlarım 5. ayda güçlenmeye başladı. “Ducray Anaphase+” şampuan kullandım, çok memnun kaldım. Ayrıca haftada bir biberiye suyu masajı yapıyorum, dolaşımı artırıyor.
Ben de Aknetrent döneminde dökülme yaşamıştım ama tamamen geçti. Saç kökleri sadece geçici olarak zayıflıyor çünkü yağ tabakası inceliyor. Tedavi bitince yeniden güçleniyor. Biotin takviyesi çok işe yarıyor, 3 ayda fark ettim.

Benim doktorum “telogen effluvium” diye açıklamıştı, yani vücut geçici şok yaşıyor. Kökler dinlenme evresine giriyor ama sonra yeniden aktifleşiyor. Tedavi bitiminden 2 ay sonra yeni saçlar çıkmaya başladı. Sabır gerekiyor.

Kalıcı dökülme çok nadir. Benim saçlarım 5. ayda güçlenmeye başladı. “Ducray Anaphase+” şampuan kullandım, çok memnun kaldım. Ayrıca haftada bir biberiye suyu masajı yapıyorum, dolaşımı artırıyor.

Çözüm
Ben E vitamini ampulünü badem yağıyla karıştırıp diplerine sürdüm. 15 dakika bekletip yıkıyorum, kökleri besliyor. Ayrıca sıcak sudan uzak durmak çok önemli, çünkü ilacın etkisiyle saç derisi zaten hassaslaşıyor.

Benim saçlarım tedavi boyunca inceldi ama tedavi bitince toparlandı. Asıl farkı sağlıklı beslenince gördüm. Yeterli protein almak saç köklerini destekliyor. Kalıcı dökülme korkutucu ama çoğu kişide geçici oluyor.

Geri
Üst Alt