Amazon’da Nasıl Satıcı Olunur?

Ali Keskin

Kayıtlı Üye
Selam millet,

Bir süredir araştırıyorum, ama kafam biraz karıştı. Özellikle Amazon’da satıcı olmak isteyen biri olarak nereden başlamam gerektiğini öğrenmek istiyorum. Benim aklımdaki kategori yine güzellik, cilt bakımı ve saç bakım ürünleri üzerine.

Ama sorularım çok:
  • Amazon’da satış yapmak için şirket kurmak şart mı yoksa bireysel olarak da başlanabiliyor mu?
  • Amazon Türkiye ile Amazon Global arasında fark ne, hangisi daha mantıklı olur?
  • Komisyon oranları ve kargo süreçleri nasıl işliyor?
  • Başlangıçta FBA (Fulfillment by Amazon) kullanmak gerekir mi, yoksa kendim kargo yönetsem yeter mi?
  • Küçük satıcıların şansı var mı yoksa tamamen büyük markaların domine ettiği bir platform mu?
Ben özellikle kozmetik alanında ürün satmayı düşünüyorum ama rekabet nasıl, işin başında sermayeyi çok mu zorlar emin olamıyorum.

Bu işe hevesliyim ama adım atmadan önce Amazon’da satış yapanların tecrübelerini duymak istiyorum. 🙏

Tecrübeli arkadaşlar varsa deneyimlerini paylaşırsa çok sevinirim.

Şimdiden teşekkür ederim!

Amazon’da 2 yıldır satış yapıyorum. Öncelikle şirket kurman şart, bireysel satıcı kabul etmiyorlar. Eğer sadece Amazon Türkiye’de satış yapacaksan süreç daha kolay. Ama Amazon Global’e açılırsan (ör. Avrupa, Amerika) iş biraz daha karmaşık oluyor; gümrük, lojistik ve vergi tarafı var. Ben FBA kullanıyorum, ürünler depoya gidiyor, Amazon kargoyu hallediyor. Başta masraflı ama çok işini kolaylaştırıyor.

Ben 8 aydır satış yapıyorum, daha çok kozmetik ve bakım ürünleri üzerine. Açık söyleyeyim, rekabet çok yüksek ama doğru ürün seçersen satış alabiliyorsun. Ben kargoları kendim gönderiyorum, FBA’ya daha geçerim. Küçük bütçeyle başlamak istiyorsan kendi kargo yönetimini yapabilirsin.

Amazon güzel ama kolay değil. Özellikle komisyon oranları yüksek geliyor. Bir de müşteri iade konusunda çok rahat, bazen zarar edebiliyorsun. FBA’ya girersen ekstra depolama maliyetleri de çıkıyor. Küçük satıcıysan adımlarını iyi planlaman lazım.

Amazon’da ürün listelemek tek başına yetmiyor. Sponsorlu ürün reklamları açmadan satış yakalamak çok zor. Ben düşük bütçelerle reklam açtım, satışlarım hemen arttı. Ürün açıklamalarını detaylı yaz, SEO’ya uygun olsun. Özellikle kozmetik kategorisinde görsel ve açıklama çok etkiliyor.

Ben hem Amazon hem Trendyol’da satış yapıyorum. Amazon’un en büyük avantajı global pazar. Eğer İngilizce ürün açıklamaları hazırlayıp yurtdışına açılabilirsen çok daha büyük hacim yakalayabilirsin. Ama Türkiye için düşünüyorsan, başta ufak adımlarla başlamanı öneririm. Trendyol ve Hepsiburada’da tecrübe kazanıp sonra Amazon Global’e açılmak mantıklı olabilir.

Geri
Üst Alt