Ayna Karşısında Saçımı Kontrol Etmekten Yoruldum, Ne Yapmalıyım?

Arzu Keskin

Kayıtlı Üye
Son zamanlarda kendimi fark etmeden hep aynı şeyi yaparken buluyorum. Bir aynanın önünden geçiyorum, duruyorum, saçımı ayırıyorum, tepeden bakıyorum. Bazen telefondan fotoğraf çekip yakınlaştırıyorum. İlk başta “bir bakayım geçerim” diye başlayan şey, gün içinde defalarca tekrarlanan bir alışkanlığa dönüştü.

Aslında saç dökülmesi hayatımda yeni bir konu değil. Dönem dönem artıp azaldı ama bu kontrol etme hali yeni. Sanki bakmazsam bir şey kaçıracakmışım gibi hissediyorum. Baktıkça da rahatlamıyorum, tam tersi daha çok takılıyorum. “Burada biraz açılmış mı?”, “ışık mı böyle gösteriyor?” diye diye kendimi yoruyorum.

Bu durumun saçlarımdan çok zihnimi yıprattığını fark ettim. Gün içinde keyif aldığım şeylerde bile aklım saçımda oluyor. Bazen aynaya bakmamaya karar veriyorum ama birkaç saat sonra yine kendimi karşısında buluyorum. Bu döngüden çıkmak zor geliyor.

Saçlarım tamamen gitmiyor belki ama bu kadar odaklanmak beni olduğumdan daha kötü hissettiriyor. Sanırım asıl sorun artık saç değil, onun yarattığı kaygı. Bu halin normal olup olmadığını ve nasıl durdurulabileceğini gerçekten merak ediyorum.

Sürekli saçını kontrol edip bundan yorulan, bu alışkanlığı nasıl kırdığını paylaşabilecek biri var mı?

Ben de aynı döngüdeydim. Kendime “günde sadece bir kez bakacağım” diye sınır koydum. İlk günler zor oldu ama sonra zihnim rahatladı. Kontrol etmeyince kaygı da azalıyor.

Oyla 0
Aynaya baktıkça daha kötü hissediyordum. Bir süre bilinçli olarak bakmamaya çalıştım. Saçım değişmedi ama ruh halim toparladı. Asıl yoran şey sürekli kontrolmüş.

Oyla 0
Dermatoloğum bunu takıntı haline getirmemem gerektiğini söyledi. Saçı değil, kendimi korumam gerekiyormuş. Aynadan uzak durdukça fark ettim ki stres azalınca saçım da rahatladı.

Oyla 0
Bu süreçte psikolojik tarafı hafife almamak lazım. Ben kendime daha şefkatli davranmayı öğrendim. Her gün aynı yere bakmak hiçbir şeyi hızlandırmıyor maalesef.

Oyla 0
Geri
Üst Alt