B12 Vitamini Eksikliği Saç Dökülmesine Bu Kadar Etki Eder Mi?

Umut Karaca

Kayıtlı Üye
Saç dökülmesiyle uğraşırken kan tahlillerine baktırınca B12 vitamininin düşük çıktığını öğrendim. Doktor bunun saç dökülmesini etkileyebileceğini söyledi ama açıkçası bu kadar etkili olabileceğini düşünmemiştim. Çünkü çevremde B12’si düşük olup saç dökülmesi yaşamayanlar da var. Bu da ister istemez “gerçekten bu kadar fark yaratır mı” sorusunu akla getiriyor.

B12 eksikliğinin halsizlik, unutkanlık gibi etkilerini biliyordum ama saç üzerindeki etkisi biraz muallak geliyor. İnternette okudukça kimisi “eksiklik varsa saç dökülmesi kaçınılmaz” diyor, kimisi de “genetik dökülmede B12’nin etkisi sınırlı” diye yazıyor. Hangisi doğru anlamak zor. Belki de eksiklik varsa dökülmeyi artırıyor ama tek başına sebep olmuyor.

B12 takviyesi kullanmaya başlayanların bir kısmı dökülmenin azaldığını söylüyor, bir kısmı ise hiçbir fark görmediğini. Burada da yine herkesin bünyesi farklı gibi duruyor. Bir de takviyeyi ne kadar süre kullanmak gerektiği, ne zaman etki beklenmesi gerektiği net değil.

Bu yüzden teorik bilgilerden çok gerçek deneyimler daha yol gösterici oluyor.

B12 vitamini eksikliği yaşayıp saç dökülmesinde belirgin değişim gören erkekler oldu mu, sizde nasıl etkiledi?

Bende ciddi B12 eksikliği vardı. Takviye kullanmaya başladıktan sonra yaklaşık iki ay içinde dökülme azaldı. Tamamen durmadı ama fark edilir bir iyileşme oldu. Eksiklik varsa gerçekten etkiliyor.

Oyla 0
Benim B12’m düşüktü ama saç dökülmem genetikti. Takviye aldım, genel enerjim arttı ama saç tarafında büyük bir değişim olmadı. Yani sebebe göre etkisi değişiyor.

Oyla 0
B12’yi iğneyle aldım. Dökülme bir süre sonra yavaşladı. Bence eksiklik saçın zayıflamasına neden oluyor ama tek başına her şeyi açıklamıyor.

Oyla 0
Benim B12 sınırdaydı, takviye kullandım ama saç dökülmesinde fark görmedim. Sonradan anladım ki eksiklik çok ciddi değilse etkisi de sınırlı olabiliyor.

Oyla 0
B12 eksikliği varsa mutlaka yerine konmalı. Saç için değilse bile genel sağlık için önemli. Saç dökülmesini tamamen durdurmaz ama süreci ağırlaştırabiliyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt