Babam Kel Ama Dedem Değil, Genetik Olarak Hangisine Çekerim?

Yunus Bülbül

Kayıtlı Üye
Aile genetiği konusu beni ciddi şekilde düşündürüyor. Babam 35 yaşında neredeyse tamamen açılmış. Ama dedem 70 yaşına kadar saçlıydı. Şimdi kafamda şu soru var: Genetik olarak hangisine çekme ihtimalim daha yüksek?

Bazıları saç geninin anne tarafından geldiğini söylüyor. Bazıları hem anne hem baba etkili diyor. Ailemde karışık bir tablo var. Dayımın saçı iyi, amcamın saçı zayıf. Yani net bir örüntü yok.

Şu an 26 yaşındayım ve hafif ön çizgi gerilemesi var. Eğer babama çekeceksem süreç hızlı olabilir. Ama dedeme çekme ihtimalim varsa belki daha yavaş ilerler.

Gerçekten genetik olarak kime çekileceği belli olur mu?

Babası kel olan bir erkekte saç dökülmesi kesin midir yoksa genetik daha karmaşık mı işler?

Saç dökülmesi tek bir kişiden geçmez. Poligenik bir durum. Yani hem anne hem baba tarafı etkili. Sadece babaya bakarak kesin karar verilemez. Benim babam kel ama ben 34 yaşındayım hâlâ Norwood 2’deyim.

Oyla 0
Anne tarafı da önemli. Dayılarının ve annenin babasının saç durumu da fikir verir. Ama yine de birebir kopya olmaz. Genetik kombinasyon farklı olabilir.

Oyla 0
Babana benzeme ihtimalin var ama hız ve şiddet farklı olabilir. Genetik yatkınlık varsa süreç başlayabilir ama ilerleme kişisel hormon hassasiyetine bağlı.

Oyla 0
Dermatoloğum “genetik saç dökülmesi anne ve baba tarafının kombinasyonudur” dedi. Yani tek bir kişiye bakarak kader çizilemez. Bu bilgi beni rahatlattı.

Oyla 0
Geri
Üst Alt