Saçlarım Bu Kadar Dökülüyorsa Kel Kalır Mıyım Diye Korkmaya Başladım

Yasemin Akay

Kayıtlı Üye
Son haftalarda saç dökülmemi izlerken içimde tarif etmesi zor bir korku oluştu. Duşta gördüğüm saçlar, tarakta kalan teller derken aklıma hiç istemediğim senaryolar gelmeye başladı. “Ya bu böyle devam ederse?” sorusu gün içinde bile peşimi bırakmıyor. Mantıklı düşünmeye çalışıyorum ama aynaya baktıkça hislerim ağır basıyor.

Saçlarım tamamen açılmış değil, bunu biliyorum. Ama hacim kaybı var ve bu değişim beni fazlasıyla tetikliyor. Özellikle saçımı topladığımda eskisi kadar dolgun hissettirmemesi moralimi bozuyor. İnternette okuduklarım ise işleri daha da zorlaştırıyor. Bir yerde “geçici” yazıyor, başka bir yerde “ilerleyebilir”. Bu belirsizlik insanın zihnini yoruyor.

Çevremdekiler “kadınlar kel kalmaz” deyip geçiyor ama korku mantık dinlemiyor. İnsan kendi bedeninde olan değişimi daha yoğun hissediyor. Saç dökülmesi sadece saçla ilgili değilmiş, bunu anladım. Kendimle ilgili algımı da etkiliyor. Bazen abarttığımı düşünüyorum, bazen de iç sesimi ciddiye almam gerektiğini.

Bu noktada en çok ihtiyacım olan şey, aynı korkuyu yaşamış insanların deneyimleri. Gerçekten bilmek istiyorum.

Bu kadar saç dökülmesi yaşayıp “kel kalırım” korkusuna kapılan ve sonradan rahatlayan oldu mu?

Ben de aynı korkuyu yaşamıştım. Dermatoloğa gittiğimde kadınlarda tamamen kel kalmanın çok nadir olduğunu anlattı. Bunu duymak bile beni ciddi anlamda rahatlattı. Dökülmem geçici çıktı, saçlarım zamanla toparladı. Bilgi korkuyu azaltıyor gerçekten.

Oyla 0
Saç dökülmesi artınca ben de aynı senaryoları kurmuştum. Doktorum dökülme türünü anlatınca içim rahatladı. Kadınlarda genelde seyrelme oluyor, kel kalma çok istisna. Bunu bilmek panik halimi azalttı ve süreci daha sakin geçirmemi sağladı.

Oyla 0
Bu korku beni aylarca yordu. Sonunda kontrole gittim ve telogen effluvium dendi. Geçici olduğunu öğrenince resmen omuzlarımdan yük kalktı. Saçlarım geri geldi, korkularımın çoğu boşa çıktı. Keşke daha önce sorsaymışım.

Oyla 0
Stres bu korkuyu büyütüyor. Ben dökülmeden çok kel kalma fikrine takılmıştım. Sebebi öğrenince zihnim rahatladı. Saçlar yavaş yavaş toparladı ama asıl toparlayan şey psikolojim oldu. Bilmeden korkmak insanı daha çok yıpratıyor.

Oyla 0
Bu düşünceyi yaşayan tek kişi olmadığımı görmek bana iyi gelmişti. Kadınlarda dökülme çok yaygın ama kel kalma çok nadir. Kendine bunu hatırlatmak ve süreci izlemek biraz olsun rahatlatıyor. Panik yapmak saçtan çok ruhu yoruyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt