Bağışıklığım Zayıf, Sürekli Hastayım… Saç Dökülmesinin de Bununla Bir Alakası Olabilir mi?

Dilek Şahinoğlu

Kayıtlı Üye
Kışın grip olmadan bir hafta geçiremiyorum desem abartmış olmam. Bağışıklığım zaten güçlü değil, ama bu sene ekstra bir şey fark ettim: Saçlarım ciddi şekilde dökülüyor.

Krem değiştirdim, şampuan değiştirdim, ama dökülme yine de devam ediyor. Derken aklıma şu geldi: Acaba vücudum içeriden bir şeylerin ters gittiğini mi söylüyor?

Vitamin eksiklikleri, düşük bağışıklık, stres… Hepsi saç dökülmesini tetikleyebiliyormuş. Bazen sadece estetik bir problem gibi görünen şeyler, aslında bir sağlık sinyali olabiliyor.

Peki size de oluyor mu?
  • Kışın sürekli hastalanıyor musunuz?
  • Saç dökülmesi sizde de arttı mı?
  • Hiç vitamin testi yaptırıp sonuçlara şaşırdığınız oldu mu?
Yorumlara yazın, gerçekten yalnız olmadığımı bilmek istiyorum. Belki de çoğumuz aynı şeyleri yaşıyoruz ama dile getirmiyoruz.

Senin deneyimin ne oldu? Paylaşır mısın?

Ahh ben de yalnız olmadığını bil diye yazıyorum çünkü birebir aynı süreçten geçtim. Kış aylarında adeta "abonelik sistemiyle" hastalanan biriyim. Bir hafta grip, bir hafta iyileşme, sonra tekrar boğaz ağrısı… Bağışıklığım yerlerdeydi.

Geçen yıl saçlarımda dökülme başladığında ilk başta kullandığım ürünleri suçladım, şampuanı, kremi, ısıya maruz bırakmayı… Ama hiçbir değişiklik fayda etmedi. Sonunda dahiliye doktoruna gidip vitamin testi yaptırdım. Sonuç? B12, D vitamini ve çinko yerlerde!

Doktorum, “vücut içeriden sinyal veriyor” dedi ve resmen kafamda bir ampul yandı. Çünkü saç dökülmesinin aslında sağlıkla birebir alakalı olduğunu hiç düşünmemiştim. 3 ay boyunca vitamin desteğiyle birlikte dökülme neredeyse tamamen durdu.

Bence sen de mutlaka basit bir kan testi yaptır. Bazen görünmeyen eksiklikler, saçtan ve tırnaktan belli ediyor kendini. Yalnız değilsin, bunu fazlasıyla yaşayan çok kişi var ama konuşulmuyor.

Benim de vücudum kışı hiç sevmiyor. Sürekli burun akması, halsizlik, ağız kenarında çatlaklar derken bir de saç dökülmesi çıkınca psikolojik olarak da kötü hissetmeye başladım.

Önce “mevsimsel dökülme” deyip geçtim ama 2 ay geçmesine rağmen saçlarım hala avuç avuç dökülüyordu. Özellikle duş sonrası resmen moralim bozuluyordu. Derken arkadaşımın önerisiyle bir iç hastalıkları doktoruna gittim.

Yapılan tahlilde ferritin (demir depom) çok düşük çıktı. Üstelik kan değerlerim normal gibiydi ama saç dökülmesi başlamıştı bile. Bir de stres ve uyku problemi eklenince tablo tamamlandı.

3 ay boyunca demir desteği aldım, bir de biotin içeren saç vitaminiyle destekledim. Şu an hala dökülme yok değil ama eskisi gibi değil.

Yani evet, senin düşündüğün gibi saç dökülmesi sadece dış kaynaklı değil. Vücut içten bağırıyor aslında ama biz onu hep estetik bir problem gibi görmeye alışmışız.

Test yaptır, bilinçli davran. Emin ol birçok kişi senin gibi ama dile getirmiyorlar.

Geri
Üst Alt