Boyun Kararması Neden Olur?

Bahar Ölmez

Kayıtlı Üye
Son zamanlarda boynumla yüzüm arasında belirgin bir ton farkı oluştuğunu fark ettim. Yüzüm daha açık ama boyun bölgem daha koyu görünüyor. İlk başta güneşe bağladım çünkü yüzüme düzenli güneş kremi sürerken boynumu çoğu zaman ihmal ettiğimi fark ettim. Ama sonrasında internette insülin direnciyle bağlantılı olabileceğini okuyunca biraz tedirgin oldum.

Kararma özellikle enseye doğru daha belirgin. Sanki hafif kirli gibi bir görüntü var ama ne kadar temizlersem temizleyeyim geçmiyor. Peeling yapınca bir miktar aydınlanıyor gibi oluyor ama birkaç gün sonra tekrar eski haline dönüyor. Sürtünme, kolye kullanımı ya da parfüm etkisi olabilir mi diye de düşündüm.

Ailemde şeker hastalığı öyküsü var. Bu yüzden acaba ciltteki bu değişim bir sağlık sorununun sinyali mi diye kafama takıldı. Sadece estetik bir durum mu yoksa altta yatan metabolik bir sebep mi var anlayamadım.

Boyun bölgesinde oluşan koyulaşma hangi sağlık veya cilt problemlerinden kaynaklanabilir?

Benim boyun kararmam insülin direnci kaynaklı çıktı. Kan tahlili yaptırdım ve değerlerim yüksekti. Tedaviye başlayınca ve beslenmeme dikkat edince zamanla hafif açılma oldu. Eğer aile öyküsü varsa bir dahiliye kontrolü yaptırmak iyi olabilir.

Oyla 0
Bende tamamen güneş ve ihmal kaynaklıydı. Yüzüme her gün SPF sürüp boynumu unutuyordum. Düzenli olarak boyun bölgesine de güneş kremi sürmeye başlayınca ton farkı azaldı. Boyun da yüz kadar korunmayı hak ediyor gerçekten.

Oyla 0
Sürtünme ve dar kıyafetler de koyulaşma yapabiliyor. Özellikle yazın terleme ile birlikte tahriş artıyor. Ben daha rahat yakalı kıyafetlere geçince hafif fark gördüm.

Oyla 0
Peeling yaparak üst tabakayı soymak geçici çözüm oluyor ama altta başka bir sebep varsa tekrar koyulaşıyor. O yüzden önce nedenini öğrenmek daha mantıklı.

Oyla 0
Geri
Üst Alt