Bu Saç Dökülmesi Normal Değil Gibi, Aynı Durumu Yaşayan Var Mı?

Sanem

Kayıtlı Üye
Saç dökülmesi konusuna uzun süre sakin yaklaşmaya çalıştım ama artık içime sinmediğini fark ettim. Günlük dökülmenin normal olduğunu biliyorum, hatta mevsim geçişlerinde artabileceğini de… Ama yaşadığım şey bunlardan farklı gibi geliyor. Dökülme süresi uzadıkça içimdeki huzursuzluk da büyüdü.

Saçlarım sadece dökülmüyor, genel görünümü de değişiyor. Eskiden hacimli duran yerler daha zayıf, saç telleri daha ince gibi. Duşta dökülen miktar günlere göre azalmıyor, hatta bazı günler daha fazla oluyor. “Bir süre izleyeyim” dedim ama izledikçe daha çok fark eder oldum. Bu da beni mental olarak yormaya başladı.

Çevremdekiler genelde sakinleştirmeye çalışıyor. “Herkesin saçı dökülüyor” ya da “stresten olmuştur” deniyor ama içimdeki his bunun sıradan olmadığı yönünde. Belki de erken fark ediyorum ama bu kadar uzun sürmesi beni düşündürüyor. İnternette okuduklarım ise net değil; herkes farklı bir şey söylüyor.

Asıl zor olan şey belirsizlik. Ne zaman normal kabul edilir, ne zaman müdahale gerekir bilmiyorum. Panik yapmak istemiyorum ama görmezden gelmek de istemiyorum. Gerçekten aynı noktaya gelip “bu normal değilmiş” diyenlerin deneyimini duymak bana yol gösterebilir.

Bu noktada olup, iç sesine güvenip harekete geçen ve haklı çıkan oldu mu?

Benim de içime sinmemişti. Bekledim ama geçmedi. Sonunda doktora gittim, demir ve B12 eksikliği çıktı. Normal sanıp ertelemişim. Değerler düzelince dökülme azaldı. İçine sinmiyorsa ciddiye almak gerekiyormuş.

Oyla 0
Aynı hissi yaşadım. Herkes “normal” dedi ama ben rahat edemedim. Kontrole gittiğimde hormonlarımda dengesizlik çıktı. Erken fark ettiğim için süreç daha kolay oldu. İç ses bazen gerçekten doğru söylüyor.

Oyla 0
Ben de bu aşamadayken doktora gitmiştim. Telogen effluvium tanısı koyuldu. Geçici olduğunu öğrenmek bile rahatlattı. Zamanla saçlar toparladı. Normal olmadığını hissetmem boşuna değilmiş.

Oyla 0
Beklemek beni daha çok yormuştu. Kontrole gidince en azından neyle karşı karşıya olduğumu öğrendim. Bazen bilmek, sonucu beklemekten daha rahatlatıcı oluyor.

Oyla 0
Bu his çok tanıdık. İnsan kendi vücudunu tanıyor. Herkes fark etmese bile sen hissediyorsan bir sebebi olabiliyor. Kontrol ettirmek en sağlıklısı, en azından belirsizlik bitiyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt