Cilt Bariyeri Nasıl Onarılır?

Gamze Ersoy

Kayıtlı Üye
Son aylarda cildimde belirgin bir hassasiyet oluştu. Yüzümü yıkadıktan sonra gerilme hissi oluyor, nemlendirici sürdüğümde bile hafif yanma yaşıyorum. Özellikle asitli ya da retinollü ürün kullandığım günlerin ertesi sabahı kızarıklık daha da artıyor. Eskiden böyle değildim, sanırım fazla aktif içerik kullanarak cildimi yordum.

Bir dönem neredeyse her gün farklı bir içerik deniyordum. Sosyal medyada gördüğüm her şeyi rutinime ekledim diyebilirim. Şimdi ise en basit ürün bile batıyor gibi geliyor. Hafif pul pul dökülmeler de başladı. Cilt bariyerimin bozulduğunu düşünüyorum ama nasıl toparlayacağımı bilmiyorum.

Tüm ürünleri kesmek mi gerekiyor, yoksa sadece aktifleri bırakmak yeterli mi? Seramid, panthenol, hyaluronik asit gibi içeriklerin iyi geldiği söyleniyor ama ne kadar sürede düzelir emin değilim. Yanlış bir şey yapıp daha da kötüleştirmekten korkuyorum.

Zayıflayan ve hassaslaşan cilt bariyeri en doğru şekilde nasıl onarılır?

Ben de aynı hatayı yaptım ve cildim resmen alarm verdi. Dermatolog tüm aktifleri bırakmamı söyledi. Yaklaşık 1 ay sadece nazik temizleyici ve basit bir nemlendirici kullandım. İlk başta sabretmek zor oldu ama gerçekten toparladı. Minimal rutin mucize gibi geldi.

Oyla 0
Seramid içerikli bir krem bana çok iyi gelmişti. Ama en önemlisi cildi rahat bırakmak. Sürekli yeni ürün eklemek yerine sadeleşmek gerekiyor. 3-4 haftada hassasiyetim belirgin şekilde azalmıştı.

Oyla 0
Ben retinole hızlı başlamıştım, haftada 4 gün kullanıyordum. Büyük hataymış. Sonra haftada 1’e düşürdüm ve nemlendirmeyi artırdım. Yavaş yavaş tolerans gelişti. Ciltle inatlaşmamak lazım.

Oyla 0
Soğuk hava ve klima da bariyeri etkileyebiliyor. Ben kışın daha çok sorun yaşıyorum. Nem oranı düşünce cilt daha çabuk tahriş oluyor. Ortam nemlendiricisi bile işe yaradı diyebilirim.

Oyla 0
Eğer kızarıklık uzun süre geçmiyorsa altta rozasea gibi bir durum da olabilir. Ben bariyer sandım ama farklı çıktı. O yüzden çok uzarsa bir uzmana görünmek iyi olur. Bazen sadece hassasiyet değil başka bir problem de olabiliyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt