Cilt Neden Aniden Yağlanır?

Özlem

Kayıtlı Üye
Normalde karma bir cildim var ama son birkaç aydır özellikle T bölgem inanılmaz yağlanmaya başladı. Sabah yüzümü yıkayıp hafif bir nemlendirici sürüyorum, daha öğlene gelmeden alnım ve burnum resmen parlıyor. Makyaj yaparsam 2-3 saat içinde akmaya başlıyor. Eskiden bu kadar değildi, o yüzden “bir şey mi değişti?” diye düşünmeye başladım.

Rutinimde küçük değişiklikler yaptım ama radikal bir şey yok aslında. Yine de son dönemde daha sık asitli ürün kullanmaya başladım. Acaba cildimi fazla mı kuruttum da o yüzden daha çok yağ üretiyor bilmiyorum. Bir de stresliyim ve uyku düzenim bozuldu. Hormonlar etkiliyor olabilir mi diye de aklıma geliyor.

Hava değişimi, mevsim geçişi, beslenme… Hepsi bir araya gelmiş olabilir mi? Çünkü sadece parlama değil, minik sivilceler de eşlik etmeye başladı. Yağlanmayı azaltmak için matlaştırıcı ürünlere yüklenmek istemiyorum çünkü daha kötü yapmaktan korkuyorum.

Cildin bir anda aşırı yağlanmasının sebebi ne olabilir ve bu durum nasıl dengelenir?

Benim cildim de bir dönem aşırı yağlanmıştı ve sebebi fazla asit kullanımı çıktı. Cildimi kuruttukça daha çok yağ üretmiş. Aktifleri azaltıp nemlendirmeyi artırınca dengeye girdi. Bazen yağlanma aslında susuzluk belirtisi olabiliyor, bunu fark etmek önemli.

Oyla 0
Stres ve uykusuzluk bende direkt yağ artışı yapıyor. Kortizol hormonu yükselince sebum üretimi de artabiliyormuş. Yoğun dönemlerde yüzüm sürekli parlıyor. Biraz düzen oturunca yağlanma da azalıyor. İç faktörler gerçekten etkili.

Oyla 0
Mevsim geçişlerinde cildim şaşırıyor resmen. Yazın daha yağlı, kışın daha dengeli oluyorum. Hava sıcaklığı arttıkça yağ üretimi de artıyor. O yüzden rutinimi mevsime göre hafifletiyorum.

Oyla 0
Beslenme faktörünü de göz ardı etmemek lazım. Şekerli ve işlenmiş gıdayı artırdığımda yağlanmam artıyor. Bir süre temiz beslenince farkı hissediyorum. Cilt gerçekten içeriden etkileniyor.

Oyla 0
Ben matlaştırıcı ürünlere yüklenip daha kötü yapmıştım. Cildim iyice savunmaya geçti. Sonradan nazik temizleyici, hafif nemlendirici ve düzenli güneş kremiyle daha dengeli hale geldi. Aşırı müdahale bazen ters etki yapabiliyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt