Ciltte Egzama Tedavisi Kaç Günde Etki Eder?

Merve Yıldırım

Kayıtlı Üye
Yaklaşık üç haftadır dirsek içlerimde ve boynumda kızarıklık, kaşıntı ve soyulma var. İlk başta mevsim geçişinden kaynaklanıyor sandım ama kaşındıkça cilt daha da tahriş olmaya başladı. Özellikle geceleri dayanılmaz oluyor. Artık uykusuz kaldığım günler bile var. Fark ettim ki bu durum geçici değil, bir cilt rahatsızlığına dönüşüyor.

Bir arkadaşım “egzama olabilir” dedi, ben de dermatoloji (cildiye) bölümünden randevu aldım. Doktor muayene etti, “atopik egzama başlangıcı” dedi. Nem bariyerinin zayıfladığını, bunun hem stres hem de deterjan gibi dış faktörlerden kaynaklanabileceğini söyledi. Kortizonlu krem, yoğun nemlendirici ve antihistaminik ilaç verdi.

İlk üç gün boyunca çok değişiklik olmadı, hatta kaşıntı devam etti. Ama beşinci günden itibaren ciltteki kızarıklık azalmaya, kaşıntı yavaş yavaş geçmeye başladı. Doktor “egzama tedavisinde sabır şart” dedi, çünkü cilt kendini yenilemek için zamana ihtiyaç duyuyormuş. Şu an ikinci haftadayım ve cildim çok daha sakin.

Egzama yaşayanlar bilir, sadece fiziksel değil, psikolojik olarak da yıpratıyor.

Peki sizce egzama tedavisi ne kadar sürede etkisini gösteriyor?

Egzama bende kış aylarında çıkıyor. Doktorun verdiği kremi düzenli kullanınca bir haftada fark ettim. Ancak tamamen geçmesi için birkaç hafta gerekiyor. En önemli şey kremi aksatmamak ve cildi nemli tutmak.

Oyla 0
İlk günlerde sabır çok önemli. Bende de hemen düzelmedi ama ikinci haftada etkisini gösterdi. Deterjan ve sıcak suyla temastan uzak durmak süreci hızlandırıyor. Şimdi sadece parfümsüz ürünler kullanıyorum.

Oyla 0
Egzama bazen stresle tetikleniyor. Tedaviye ek olarak gevşeme egzersizleri yaptım. İlaçlar etkisini üçüncü haftada gösterdi. Cildim toparlandı ama stres dönemlerinde yeniden çıkabiliyor. Bu yüzden dikkatli olmak şart.

Oyla 0
Kortizonlu krem ilk birkaç günde rahatlatıyor ama kalıcı etki için nemlendirme çok önemli. Cildiye bana iki krem birden vermişti, sabah akşam sürdüm. On gün sonunda belirgin bir düzelme oldu.

Oyla 0
Egzama tedavim altı hafta sürdü. İlk başta umutsuzdum ama doktorum “sabırlı ol” dedi. Şimdi neredeyse tamamen geçti. Tekrar etmemesi için düzenli nemlendirme yapıyorum. Gerçekten zamanla iyileşiyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt