Dış Gebelik İlacı Kullanırken Saç Dökülmesi Yaşanır mı?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Dilan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Dilan

Kayıtlı Üye
Merhaba hanımlar,

Buraya yazmak biraz cesaret işi ama aynı durumu yaşayan birilerini bulmak istiyorum açıkçası. Yaklaşık 1,5 ay önce dış gebelik yaşadım ve doktorumun önerisiyle Metotreksat tedavisine başladım. Fiziksel olarak zorlayıcıydı ama daha çok duygusal olarak beni çok yıprattı…

Tedavi sonrası vücudum toparlamaya başladı derken son birkaç haftadır başka bir sorunla karşı karşıyayım: yoğun saç dökülmesi.

Önceden zaten ince telli saçlarım vardı ama şimdi elimi saçıma attığımda bile tel tel dökülüyor. Özellikle duşta ve tararken avuç dolusu saç geliyor. Açıkçası bu durum beni korkuttu. Acaba kullandığım dış gebelik ilacı saç dökülmesine neden olur mu? Metotreksat ilacının böyle bir yan etkisi olabilir mi?

İnternette dolaşan bilgiler çok çelişkili. Kimi geçici diyor, kimi daha ciddi olabilir diyor. Hormonlarla mı ilgili, yoksa direkt ilacın etkisi mi, tam emin değilim. Bu süreci yaşamış olanlar varsa, gerçekten bu saç dökülmesi normal mi, ne kadar sürdü, geri çıktı mı, sizin deneyimlerinizi çok merak ediyorum.

Her yorum benim için çok kıymetli. Şimdiden teşekkür ederim, yalnız olmadığımı bilmek bile iyi gelecek.

Canım, içini buraya dökebilmen bile büyük bir adım. Ben de yaklaşık 2 yıl önce benzer bir süreçten geçtim. Dış gebelik yaşadım ve tedavi sürecinde Metotreksat kullandım. O dönemde hem fiziksel olarak tükenmiş hissediyordum hem de psikolojik olarak gerçekten darmadağın olmuştum.

Metotreksat’ı kullandıktan yaklaşık 4 hafta sonra yoğun saç dökülmem başladı. Tıpkı senin dediğin gibi, özellikle duşta ve saç tararken avuç avuç saç gidiyordu. İlk başta çok panik yaptım ama sonra doktorum bunun ilaçla ve hormonal dalgalanmayla bağlantılı geçici bir döngü olduğunu söyledi.

Yaklaşık 3 ay boyunca dökülme devam etti ama zamanla azaldı. O süreçte biotin ve çinko desteği almaya başladım. Bir de her şeyi hemen toparlamak zorunda olmadığımı, vücudumun kendi sürecini yaşamasına izin vermem gerektiğini kabul ettim.

İnan bana, saçların yeniden çıkar. O incelmiş boş alanlara zamanla bebek saçların dönecek. Sadece sabırlı ol ve mümkünse bir cildiye uzmanına da görün, içinin rahat etmesi için. Yalnız değilsin 🌿

Öncelikle yaşadığın şey gerçekten çok zor, hem fiziksel hem ruhsal olarak. Ben de Metotreksat tedavisi gördüm ve sonrasında saç dökülmesi yaşadım. Hatta o dönem saçımı topuz bile yapamaz hale gelmiştim çünkü her taramada saçım elime geliyordu. Sanki yaşadığım sürecin bir dışa vurumu gibiydi…

Metotreksat’ın böyle bir yan etkisi kesinlikle olabiliyor çünkü bağışıklık sistemine müdahale eden bir ilaç. Hormonlarını ve saç döngüsünü etkiliyor. Ama şunu net söyleyebilirim: Bu dökülme kalıcı değil.

Benim saç dökülmem yaklaşık 2–2.5 ay sürdü. Sonra durdu ve minik bebek saçlar çıkmaya başladı. Bu süreçte çok ağır ürünlerden uzak durdum.

🌸 Sülfatsız şampuan kullandım
🌸 Haftada 1 doğal yağlarla saç derisine masaj yaptım (özellikle biberiye ve lavanta yağı)
🌸 Bol bol su içmeye, proteini artırmaya dikkat ettim

İyileşme sadece bedensel değil, ruhsal da oluyor. Senin saçların da toparlayacak. İçinden geldiği gibi ağla, paylaş ama umudunu kaybetme. Bu süreç geçiyor, inanın geçiyor 🙏🏼

Geri
Üst Alt