Doğal Saç Pigmenti Nasıl Korunur?

Cantürk

Kayıtlı Üye
Selam dostlar,
Ben 32 yaşındayım ve son birkaç yıldır saçlarımda yavaş yavaş beyaz teller çıkmaya başladı. Açıkçası ailemde erken beyazlama var ama yine de bu kadar erken olmasını beklemiyordum. Araştırırken öğrendim ki saçlarımızın rengini belirleyen şey doğal saç pigmenti, yani melanin. Zamanla bu pigment azalıyormuş ve saçın rengi açılmaya başlıyormuş.

Ben saçımı boyatmayı çok düşünmüyorum çünkü doğal görünümünü seviyorum. Ama tabii ki bu saç pigmentini korumak istiyorum. Okuduğum kaynaklarda beslenmenin çok önemli olduğu yazıyor. Özellikle B12, demir, çinko gibi vitamin ve minerallerin saç köklerini güçlendirdiğini söylüyorlar. Bir de sürekli jöle, sprey, fazla sıcak fön gibi şeylerin pigment yapısını zayıflattığına dair yazılar gördüm.

Kendi adıma haftada bir defa doğal yağlarla bakım yapmaya başladım. Özellikle Hindistan cevizi yağı ve argan yağını karıştırıp masaj yapıyorum. Saçım biraz daha parlak görünüyor ama beyaz telleri durdurur mu bilmiyorum. Güneşe çok fazla çıkmamaya çalışıyorum, çünkü yazın saçımın rengi daha çabuk açılıyor.

Merak ettiğim şey şu: Sizler özellikle erkek olarak ya da kadın olarak ne yapıyorsunuz? Doğal saç pigmentini korumanın en etkili yolu sizce nedir? Vitamin desteği mi, doğal bakım mı, yoksa tamamen genetik mi diyorsunuz?

Benim eşim de senin yaşlarında beyazlamaya başladı. Doktora gittik, B12 eksikliği çıktı. Takviye aldıktan sonra dökülmesi azaldı ama beyazlar için çok fark olmadı.

Aynı sorun bende de var kardeşim, 30’u geçince beyazlar patladı. Ben 6 aydır B12 ve çinko kullanıyorum, biraz faydasını gördüm. Beyazların çıkmasını durdurmuyor ama en azından saçım daha sağlam.

Ben de çok araştırdım, çoğu yerde genetik faktör baskın deniyor. Babam da 40 yaşında tamamen beyazlamıştı. Ben 28’imde başladım, şu an 33’üm neredeyse yarısı beyazladı. Ama düzenli spor ve bol su içmek saçımın daha canlı durmasını sağlıyor.

Açıkçası ben boyatmaya karşıydım ama sonradan cesaret ettim, hafif gölge yaptırdım. Saç pigmenti kaybını durdurmak zor, ama en azından doğal bakım yağları beyazları daha az belirgin yapıyor. Haftada 1 kez Hindistan cevizi yağı kullanıyorum.

Benim kuaförüm sürekli “fazla fön yapma, saçın köklerini yakarsın” derdi. Gerçekten haklıymış. Yazın çok güneşe çıkınca saç rengim de açılıyor. O yüzden şapka takmaya başladım. Doğal saç pigmentini korumak biraz dikkat, biraz da sabır istiyor bence.

Geri
Üst Alt