Duşta Saçlarım Avuç Avuç Geliyor Ama Kuruyunca Normal Görünüyor, Bu Dökülme Sayılır Mı?

Simay Balcı

Kayıtlı Üye
Son zamanlarda duş alırken yaşadığım bir durum beni ciddi şekilde düşündürmeye başladı. Şampuanlarken ya da durularken elime gelen saç miktarı eskisine göre belirgin şekilde arttı. Duştan çıkınca avucumda kalan saçları görünce ister istemez panik oluyorum. Ama saçlarım kuruduğunda aynaya baktığımda çok seyrekleşmiş gibi de durmuyor. Bu yüzden kafam karışıyor.

Bir yandan “mevsimsel dökülmedir” diyorum, bir yandan da “ya bir sorun varsa” diye düşünüyorum. Özellikle duşta dökülmenin daha fazla fark edilmesi normal mi, yoksa bu gerçekten ciddi bir dökülmenin işareti mi? Gün içinde tararken ya da yastıkta da saç görüyorum ama en çok duşta gözüme batıyor.

İnternette araştırınca günde 50–100 tel dökülmesi normal deniyor ama kim sayıyor ki bunu? Avuç dolusu görünce ister istemez bu sayı çok daha fazlaymış gibi geliyor. Saç maskesi, yağlar, dökülme karşıtı şampuanlar derken insan ne yapacağını şaşırıyor. Bir de stres, hormonlar, beslenme gibi faktörler var; hepsi birbirine giriyor.

Saçlarımı kaybetme korkusu yaşamadan bu durumu doğru şekilde değerlendirmek istiyorum.

Sizce duşta fark edilen bu yoğun saç dökülmesi normal mi, yoksa ciddiye alıp önlem almak mı gerekiyor?

Ben de bu paniği yaşamıştım. Meğer duşta dökülme daha çok fark ediliyormuş çünkü gün boyu dökülen saçlar yıkama sırasında birikiyormuş. Doktorum bunu söylediğinde çok rahatladım. Eğer saçın genel görünümünde seyrelme yoksa genelde mevsimsel oluyormuş.

Oyla 0
Bende dökülme stres döneminde artmıştı. Duşta resmen avuç avuç geliyordu ama birkaç ay sonra kendiliğinden azaldı. O dönemde beslenmeme dikkat edip takviye aldım. Panik yapmak durumu daha da kötüleştiriyor bence.

Oyla 0
Dermatoloğa gittiğimde bana aynen şunu söyledi: “Duşta dökülme daha görünür olur ama asıl önemli olan saç çizgisinde ve ayrımda açılma olup olmadığı.” Bende yoktu, o yüzden rahatladım. Dökülme zamanla normale döndü.

Oyla 0
Benim dökülmem demir eksikliğinden kaynaklanıyordu. Duşta çok belli oluyordu ama saçımda seyrelme yoktu. Kan tahlili yaptırınca ortaya çıktı. Takviye sonrası dökülme ciddi şekilde azaldı. Böyle durumlarda iç faktörleri de düşünmek lazım.

Oyla 0
Bence bu konuda en zor şey belirsizlik. Saç dökülmesi korkutuyor ama her dökülme kalıcı değil. Ben saç derisine masaj yapmayı ve sert şampuanları bırakmayı tercih ettim. Birkaç ayda toparladı. Ama kesinlikle kan tahlili yaptırıp konuyu içten çözmek gerekiyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt