Erkek Saç Yapısına Uygun Şampuan Nasıl Anlaşılır?

Mahmut Köse

Kayıtlı Üye
Şampuan alırken en çok zorlandığım konu saç yapımın ne olduğu ve buna göre ne kullanmam gerektiği. İnternette “yağlı saç”, “kuru saç”, “normal saç” diye sınıflandırmalar var ama kendimi tam olarak hiçbirine koyamıyorum. Saçımın üstü çabuk sönüyor gibi ama yanlar ve arka bazen kuru hissediyor. Bir de dönem dönem kepek oluyor, sonra kendiliğinden kayboluyor. Bu durumda saç yapım tam olarak ne oluyor, ben de emin değilim.

Daha önce sırf “erkekler için” yazıyor diye şampuan aldım ama pek fark görmedim. Bazen de kuaför tavsiyesiyle aldığım ürünler ilk başta iyi giderken sonradan saçımı ağırlaştırdı. Şampuan değiştirdikçe saçın verdiği tepkiler de değişiyor, bu da insanın kafasını daha çok karıştırıyor. Etiketlere bakıyorum ama içerikten pek anlamıyorum açıkçası.

Saç yapısına uygun şampuanı gerçekten nasıl anlayacağız, deneme yanılmadan başka bir yolu var mı merak ediyorum.

Erkeklerde saç tipini doğru belirleyip buna uygun şampuan seçmenin pratik bir yolu var mı?

Ben saç yapımı anlamak için biraz gözlem yaptım. Yıkadıktan sonraki ilk 24 saat önemli bence. Eğer hemen yağlanıyorsa saç derin yağlıdır, uçlar kuru olsa bile. O yüzden “karma saç” diye bir şey erkeklerde çok yaygın. Şampuanı saç derisine göre seçmek daha mantıklı oluyor.

Kuaförüm bana şunu demişti: saç telin kalın mı ince mi, önce buna bak. İnce telliyse ağır şampuanlar hemen söndürüyor. Ben o hatayı çok yaptım. Saç yapısına uygunluğu bazen saç telinden anlamak daha kolay oluyor, sadece yağlanmaya bakmamak lazım.

Deneme yanılma biraz kaçınılmaz ama her şeyi aynı anda değiştirmemek lazım. Ben şampuanı değiştirdiğimde en az 2–3 hafta kullanıyorum. İlk günkü his yanıltıcı olabiliyor. Saç yapısına uygunsa zamanla daha dengeli duruyor.

İçerik okumayı öğrenmek işime yaradı. Alkol oranı yüksek, çok yoğun parfümlü şampuanlar bana hiç uymadı. Daha sade içerikli olanlarda saçım daha az tepki verdi. Saç yapısı bazen hassasiyetle de alakalı oluyor.

Bence biz erkekler genelde saç derisini ihmal ediyoruz. “Saçım kısa zaten” diye düşünüyoruz ama saç derisi yağlıysa veya kuruysa şampuan seçimi direkt etkileniyor. Ben saç derisine odaklanınca doğru ürünü daha kolay buldum.

Geri
Üst Alt