Erkek Tipi Saç Dökülmesi Herkeste Genetik Mi Olur?

Mehmet Şahin

Kayıtlı Üye
Erkek tipi saç dökülmesi denince ilk akla gelen şey genetik oluyor. “Babanda varsa sende de olur” cümlesini duymayan yoktur. Ama çevreme baktığımda bu işin o kadar da net olmadığını görüyorum. Ailesinde dökülme olmayan ama saçları seyrekleşenler var, tam tersi şekilde ailesinde dökülme olup saçlarını uzun süre koruyanlar da var. Bu da ister istemez kafamı karıştırıyor.

Genetik faktörlerin etkili olduğu söyleniyor ama tek başına yeterli mi, yoksa başka şeyler de süreci tetikliyor mu merak ediyorum. Stres, beslenme, uyku düzeni, kullanılan ürünler… Bunların genetik dökülmeyi hızlandırdığı ya da daha erken başlattığı söyleniyor. Ama ne kadarı gerçekten etkili, ne kadarı şehir efsanesi ayırt etmek zor.

Benim ailemde saç dökülmesi var ama birebir aynı süreci yaşamak zorunda mıyım bilmiyorum. Aynı genetiği taşıyıp farklı sonuçlar yaşayanlar olduğunu görmek insanı biraz umutlandırıyor. Öte yandan “genetikse yapacak bir şey yok” düşüncesi de insanı pasifliğe itiyor.

Bu konuda gerçek deneyimler daha net fikir veriyor. Genetik dökülme yaşayan ama farklı şekilde ilerleyenlerin ne yaşadığını merak ediyorum.

Erkek tipi saç dökülmesi gerçekten herkeste tamamen genetik mi, yoksa süreci etkileyen başka faktörler de var mı?

Genetik bence en büyük etken ama tek faktör değil. Babamın saçı erken döküldü ama benimki daha yavaş ilerliyor. Aynı genetik olsa da yaşam tarzı fark yaratıyor. Uyku, stres ve saç derisine nasıl davrandığın önemli.

Oyla 0
Ailemde saç dökülmesi yok ama bende başladı. O yüzden sadece genetik demek bana eksik geliyor. Stresli bir dönemden sonra hızlandı. Genetik zemin olmasa bile tetikleyiciler süreci başlatabiliyor.

Oyla 0
Genetik varsa kaçınılmaz gibi ama hızını kontrol etmek mümkün. Aynı ailede bile farklı yaşlarda başlayanlar var. Demek ki genetik tek başına her şeyi belirlemiyor.

Oyla 0
Ben genetiği kabullendim ama “hiçbir şey yapmam” demedim. Süreci yavaşlatmaya odaklandım. Aynı genetikle daha iyi durumda olanları gördüm. Bu da umut veriyor.

Oyla 0
Genetik dökülme kader gibi anlatılıyor ama tamamen pasif kalmak doğru değil. Aynı genetik yapıya sahip olup farklı sonuçlar yaşayan çok kişi var. Bence genetik zemin, gerisi yönetim meselesi.

Oyla 0
Geri
Üst Alt