Erkeklerde Beslenme Saç Dökülmesini Gerçekten Bu Kadar Etkiler Mi?

Mehmet Şahin

Kayıtlı Üye
Saç dökülmesini fark ettikten sonra yaşam tarzımı sorgulamaya başladım ve beslenmenin bu işin neresinde olduğunu ciddi şekilde merak ediyorum. Düzenli spor yapmıyorum, öğünlerim düzensiz ve çoğu zaman hızlı tüketilen yiyeceklerle geçiştiriyorum. Buna rağmen saç dökülmesinin bu kadar etkilenebileceğini düşünmemiştim.

Son dönemde saçlarımın sadece dökülmediğini, aynı zamanda daha cansız ve güçsüz durduğunu da fark ediyorum. Bu durum beni vitamin ve mineral eksikliği ihtimali üzerine düşündürdü. Ancak internette herkes farklı bir şey söylüyor. Kimisi protein diyor, kimisi demir, kimisi de biotin ya da çinko öneriyor.

Takviye kullanmak konusunda da kararsızım. Rastgele vitamin almak istemiyorum ama hiçbir şey yapmadan beklemek de içime sinmiyor. Kan tahlili yaptırmak mantıklı mı, yoksa önce beslenmeyi düzeltmek yeterli olur mu, bunu kestiremiyorum.

Ailemde saç dökülmesi var ama beslenmenin bu süreci hızlandırıp hızlandırmadığını merak ediyorum. Çünkü genetik olsa bile sürecin şiddeti değişebilir gibi geliyor. Bu yüzden doğru yerden başlamak istiyorum.

Beslenmenin gerçekten fark yaratıp yaratmadığını yaşamış kişilerden duymak benim için daha anlamlı olur.

Erkeklerde düzensiz ve yetersiz beslenme saç dökülmesini belirgin şekilde artırabilir mi?

Bende ciddi demir ve B12 eksikliği çıktı. Takviyeye başladıktan sonra saçlarım tamamen durmadı ama dökülme gözle görülür şekilde azaldı. Beslenmenin etkisini küçümsememek gerekiyor, özellikle uzun süredir düzensiz beslenenler için.

Oyla 0
Protein alımım çok düşüktü. Sporla birlikte beslenmeyi düzene sokunca saçlarım daha güçlü hissettirmeye başladı. Genetik varsa bile beslenme süreci hızlandırabiliyor ya da yavaşlatabiliyor, bunu net yaşadım.

Oyla 0
Rastgele vitamin kullanmak bende işe yaramadı. Sonradan kan tahlili yaptırdım ve asıl eksiklerin farklı olduğunu öğrendim. Beslenme önemli ama bilinçli olmak şart, aksi hâlde zaman kaybediliyor.

Oyla 0
Beslenme tek başına çözüm değil ama temel bir parça. Ben uykuyla birlikte beslenmeyi düzelttiğimde saç dökülmesinin şiddeti azaldı. Küçük değişikliklerin birleşimi fark yaratabiliyor.

Oyla 0
Genetik dökülmem var ama kötü beslenme dönemlerinde dökülme belirgin şekilde artıyordu. Beslenmeyi toparlayınca bu artış durdu. Tam çözüm değil ama süreci daha yönetilebilir hâle getiriyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt