Erkeklerde Saç Derisi Yağlanması Dökülmeyi Tetikler Mi?

Hakan Uslu

Kayıtlı Üye
Saç derim oldukça yağlı. Özellikle 1 gün yıkamasam dipler ağırlaşıyor, kaşıntı başlıyor ve saçlar sönükleşiyor. Son dönemde saç dökülmem de arttı. Bu yüzden kafamda şu soru oluştu: Yağlanma dökülmeyi tetikliyor olabilir mi?

Bazı yerlerde DHT hormonunun hem yağ bezlerini hem de saç köklerini etkilediği yazıyor. Eğer öyleyse yağlı saç derisi olan erkeklerde dökülme daha mı hızlı olur? Duşta özellikle yağlı dönemlerde daha fazla saç görüyorum gibi geliyor ama bu psikolojik mi bilmiyorum.

Bir de şu var: Saç çok yağlıyken yıkayınca sanki daha çok saç geliyor. Bu durum yağın kökü zayıflattığı anlamına mı geliyor yoksa zaten dökülecek olan saçlar mı o an geliyor?

Erkeklerde saç derisinin fazla yağlanması saç dökülmesini gerçekten artırır mı?

Yağlanma tek başına genetik dökülmenin sebebi değil. Erkek tipi dökülmenin temel nedeni DHT’ye duyarlılık. Ancak aşırı yağlı ve tahriş olmuş saç derisi kökleri zayıflatabilir ve geçici dökülmeyi artırabilir. Ben yağ kontrolünü sağladıktan sonra kaşıntı ve dökülme azaldı ama ön çizgi geri gelmedi.

DHT hem yağ bezlerini hem saç köklerini etkileyebilir, bu yüzden yağlı cilt tipi olan erkeklerde genetik dökülme daha erken fark edilebilir. Ama yağ tek başına kel yapmaz. Daha çok hızlandırıcı faktör olabilir.

Yağlı saç derisinde seboreik dermatit oluşabiliyor. Bu da kaşıntı ve dökülmeyi artırabilir. Bende medikal şampuanla ciddi rahatlama oldu. Dökülme tamamen bitmedi ama azaldı.

Yağlıyken yıkayınca daha çok saç gelmesi normal. Çünkü gün içinde zaten kopmuş saçlar dipte yapışık kalır. Yıkayınca hepsi birlikte dökülür. Bu, o an yeni dökülme olduğu anlamına gelmez.

Dermatoloğum “yağ dökülmenin sebebi değil ama zeminini kötüleştirebilir” dedi. Saç derisi sağlığı önemli ama genetik süreci tek başına değiştirmez.

Geri
Üst Alt