Erkeklerde Saç Dökülmesi Aniden Başlar Mı Yoksa Yavaş Yavaş Mı İlerler?

Galip Avcı

Kayıtlı Üye
Son 1 yıldır saçlarımla ilgili fark ettiğim değişim beni ciddi şekilde düşündürmeye başladı. İlk başta her şey çok yavaştı. Ön saç çizgimde hafif bir gerileme vardı ama “olgunlaşma” diye geçiştirdim. Tepe kısmında da ışıkta biraz daha görünürlük artmıştı ama dramatik değildi. Fakat son 6 ayda sanki süreç hızlandı. Aynaya baktığımda fark daha belirgin, fotoğraflarda ise daha net.

Bu durum kafamı karıştırıyor. Çünkü erkek tipi saç dökülmesinin yavaş ilerlediği söyleniyor. Ama bazı erkeklerde sanki bir anda açılma olmuş gibi görünüyor. Gerçekten bir anda mı başlıyor yoksa biz mi geç fark ediyoruz? Bende de son dönemde hızlanmış gibi hissettirdiği için “atak dönemleri” mi var diye düşünmeye başladım.

Duşta dökülme arttı ama asıl mesele yoğunluk kaybı. Saç tellerim incelmiş gibi. Eğer bu süreç zaten genetik olarak yavaş ilerliyorsa sorun yok, ama hızlı bir faza girdiysem erken müdahale etmek istiyorum.

Gerçek deneyimi olan erkekler dürüstçe yazsın:
Erkek tipi saç dökülmesi gerçekten bir anda mı başlar yoksa yıllar içinde sinsi şekilde mi ilerler?

Genetik dökülme genelde sinsi başlar. Çoğu erkek “bir anda oldu” sanır ama eski fotoğraflara bakınca sürecin yıllardır ilerlediğini görür. Bende de öyle oldu. 3 yıl boyunca yavaş yavaş incelmiş, ben fark etmemişim. Ama şunu söyleyebilirim: Bazı dönemlerde hızlanma oluyor. Özellikle stresli dönemlerde ya da hormonal değişim yaşandığında süreç daha görünür hale gelebiliyor.

Oyla 0
Ani başlayan dökülme genelde genetik değil, telogen effluvium tarzı geçici dökülmedir. Yani yoğun stres, hastalık, kilo kaybı gibi sebeplerle bir anda artabilir. Ama erkek tipi dökülme daha çok miniaturizasyonla ilerler. Saç teli incelir, zayıflar, sonra kaybolur. Bu yüzden “bir anda döküldü” gibi görünse de aslında altta yavaş bir süreç vardır.

Oyla 0
Erkek tipi dökülme lineer ilerlemez. Yani düz bir grafik gibi gitmez. Bende 2 yıl neredeyse sabit kaldı, sonra 8 ayda ciddi değişim oldu. Sonra tekrar yavaşladı. Doktorum bunun normal olduğunu söylemişti. Kısacası hem yavaş hem dönemsel hızlı olabilir.

Oyla 0
Birçok erkek süreci geç fark ediyor. Ön çizgi 1–2 cm gerileyene kadar kimse dikkat etmiyor. O yüzden “bir anda açıldı” algısı oluşuyor. Ben eski fotoğraflara bakınca aslında 4 yıldır ilerlediğini gördüm. Ama aynaya her gün baktığın için fark etmiyorsun.

Oyla 0
Dermatoloğum çok net bir şey söylemişti: “Erkek tipi saç dökülmesi maraton gibidir ama bazı kilometrelerde hızlanır.” Yani temel olarak yavaş ilerler ama atak dönemleri olabilir. Bu açıklama benim için çok açıklayıcıydı çünkü yaşadığım tam olarak buydu.

Oyla 0
Geri
Üst Alt