Erkeklerde Saç Dökülmesi Ne Zaman Ciddiye Alınmalı?

Mehmet Keleş

Kayıtlı Üye
Son zamanlarda saç dökülmesini daha fazla fark etmeye başladım ve açıkçası kafam karışık. Duşta giderken süzgeçte kalan saç sayısı arttı, tararken elime gelen teller eskisine göre daha fazla. Herkes “erkek adamda saç dökülmesi normal” diyor ama bunun gerçekten nerede normalden çıkıp ciddiye alınması gerektiğini ayırt etmek zor. Çünkü çevremde saçları dökülmeyen erkekler de var.

Yaşım çok ileri değil, bu yüzden “erken mi başlıyor?” diye de düşünüyorum. Genetik mi, stres mi, beslenme mi, yoksa tamamen doğal bir süreç mi emin değilim. Aynaya baktığımda özellikle tepe bölgesinde seyrelme var mı diye kontrol ederken buluyorum kendimi. İnternette okuyunca da işler daha da karışıyor; kimisi “hiçbir şey yapma”, kimisi “geç kalmadan önlem al” diyor.

Asıl mesele şu: Ne zaman “bu normal” deyip geçmek gerekir, ne zaman gerçekten bir uzmana görünmek gerekir? Her dökülen saç için panik yapmak istemiyorum ama tamamen görmezden gelip geç kalmak da istemem. Bu süreci yaşayan, fark edip harekete geçen erkeklerin deneyimleri benim için daha anlamlı olur.

Erkeklerde saç dökülmesi hangi noktadan sonra ciddiye alınmalı, siz ne zaman “tamam, buna bakmak lazım” dediniz?

Bende dökülme yastıkta ve duşta belirginleşince ciddiye aldım. Günde birkaç tel normal ama avuç avuç gelmeye başladıysa bence göz ardı edilmemeli. O noktada bir dermatoloğa gitmek mantıklı.

Oyla 0
Benim için kırılma değil de seyrelme belirleyici oldu. Özellikle tepe kısmı açılmaya başlayınca “bu sadece dökülme değil” dedim. Erken fark etmek gerçekten önemliymiş.

Oyla 0
Doktora gittiğimde bana dökülmenin süresini sormuşlardı. 2–3 ay boyunca artarak devam ediyorsa ciddiye almak gerekiyormuş. Mevsimsel dökülme geçiyor ama kalıcı olan devam ediyor.

Oyla 0
Ben başta çok takmadım ama fotoğraflarda fark netleşince işin boyutunu anladım. Aynaya alışıyorsun ama fotoğraf acımasız oluyor. O zaman önlem almaya başladım.

Oyla 0
Ailede saç dökülmesi varsa daha erken dikkat etmek gerekiyor. “Zaten dökülecek” demek yerine süreci yavaşlatmak mümkün. Geç kalmamak bence en kritik nokta.

Oyla 0
Geri
Üst Alt