Erkeklerde Saç Dökülmesi Varken Spor Yapmak Dökülmeyi Etkiler Mi?

Cem Canpolat

Kayıtlı Üye
Saç dökülmesi yaşamaya başladıktan sonra günlük rutinlerimi daha dikkatli sorgular oldum. Bunlardan biri de spor yapmak. Düzenli olarak ağırlık çalışıyorum ve son zamanlarda dökülmenin arttığını fark edince sporla bir bağlantısı olup olmadığını düşünmeye başladım.

Spor yaptıktan sonra duşta daha fazla saç gördüğüm günler oluyor. Bunun terleme, sık duş alma ya da kullanılan takviyelerle ilgisi olabilir mi, emin olamıyorum. Özellikle ağırlık antrenmanlarının hormonları etkilediği yönünde çok şey okuyunca kafam daha da karıştı.

Bazı kişiler sporun kan dolaşımını artırdığı için saça faydalı olduğunu söylüyor. Bazıları ise yoğun antrenman ve yanlış takviyelerin dökülmeyi hızlandırabileceğini savunuyor. Bu kadar zıt görüş arasında kalınca insan doğruyu ayırt etmekte zorlanıyor.

Spordan vazgeçmek istemiyorum çünkü hem fiziksel hem de psikolojik olarak bana iyi geliyor. Ancak saç dökülmesini de gereksiz yere hızlandırmak istemem. Bu yüzden dengeyi nasıl kurmam gerektiğini anlamaya çalışıyorum.

Benim gibi düzenli spor yapan ve saç dökülmesi yaşayan erkeklerin deneyimleri bu konuda daha net bir fikir edinmeme yardımcı olabilir.

Erkeklerde düzenli spor yapmak saç dökülmesini artıran ya da azaltan bir etki yaratır mı?

Ben de ağırlık çalışıyorum ve sporu bıraktığımda dökülmede bir fark görmedim. Doktorum sporun tek başına dökülmeye neden olmadığını söyledi. Asıl önemli olan aşırı stres ve bilinçsiz takviye kullanımı.

Oyla 0
Spordan sonra terli kalırsam saç derim kaşınıyordu. Duşu geciktirmemeye başladım ve bu sorun azaldı. Dökülme açısından sporu bırakmak yerine hijyene dikkat etmek daha mantıklı geldi.

Oyla 0
Takviye kullanıyorsan dikkat etmek gerekiyor. Ben protein tozu dışında bir şey kullanmıyorum. Bu şekilde dökülmede ekstra bir artış yaşamadım. Sporun genel olarak faydalı olduğunu düşünüyorum.

Oyla 0
Yoğun antrenman dönemlerinde dökülme biraz artıyordu ama bu geçiciydi. Dinlenme ve uyku düzene girince normale döndü. Sporun tamamen suçlanmaması gerektiğini düşünüyorum.

Oyla 0
Sporu bıraktığım bir dönem oldu ve psikolojik olarak daha kötü hissettim. Dökülmede de ciddi bir değişim olmadı. Bence spor doğru şekilde yapıldığında saç için değil, genel sağlık için önemli.

Oyla 0
Geri
Üst Alt