Erkeklerde Şapka Takmak Saç Dökülmesini Artırır Mı?

Hülya Çetin

Kayıtlı Üye
Uzun zamandır şapka takıyorum. Özellikle spor yaparken ve dışarı çıkarken neredeyse her gün başımda oluyor. Son dönemde saç dökülmem artınca çevremdeki birkaç kişi “şapkayı azalt, saç kökleri hava almalı” demeye başladı. Açıkçası bu bana biraz şehir efsanesi gibi geliyor ama yine de kafama takıldı.

Saç dökülmem özellikle ön çizgi ve tepe kısmında. Şapka genelde o bölgelere temas ediyor. Acaba sürekli baskı ya da terleme köklere zarar verir mi? Özellikle yazın terliyken uzun süre şapka takmak saç derisini olumsuz etkiler mi?

Bir yandan genetik dökülmenin şapkayla alakası olmadığını düşünüyorum ama bu konu çok konuşulduğu için net bir cevap duymak istiyorum.

Erkeklerde uzun süre şapka takmak saç dökülmesini gerçekten artırır mı yoksa bu tamamen bir efsane mi?

Şapka doğrudan saç kökünü öldürmez. Erkek tipi dökülme hormon hassasiyetiyle ilgili. Ancak sürekli terli kalmak, saç derisinin havasız kalması ve hijyen eksikliği varsa saç derisi sağlığı bozulabilir. Ben spor sonrası hemen yıkamadığım dönemlerde kaşıntı ve dökülme artışı yaşadım. Yani dolaylı etkisi olabilir ama genetik süreci başlatmaz.

Oyla 0
Eğer şapka çok sıkıysa ve sürekli aynı noktaya baskı yapıyorsa sürtünmeye bağlı kırılma olabilir. Ama bu genetik dökülmeyle aynı şey değil. Ben 5 yıl neredeyse her gün şapka taktım, dökülmem genetik çizgide ilerledi, ekstra bir hızlanma fark etmedim.

Oyla 0
Saç kökü “hava alamadığı için ölür” düşüncesi bilimsel değil. Saç kökleri derinin altında ve kan dolaşımıyla besleniyor. Ancak terli ve kirli ortam saç derisini tahriş edebilir. Hijyen önemli.

Oyla 0
Ben dökülmeye başlayınca şapkayı bıraktım ama süreç durmadı. O yüzden şapkanın ana sebep olmadığını anladım. Genetik varsa ilerliyor.

Oyla 0
Dermatoloğum şapkanın doğrudan saç dökmediğini söyledi. Sadece hijyen ve baskı faktörüne dikkat etmek gerekiyormuş. Genetik süreci etkilemez dedi.

Oyla 0
Geri
Üst Alt