Evde Leke Tedavisi İşe Yarıyor mu? Uzmanlar Ne Diyor?

Bilge Nur Kalkan

Kayıtlı Üye
Evde leke tedavisi konusunda çok fazla bilgi dolaştığı için neyin doğru, neyin tamamen abartı olduğunu ayırt edemiyorum. Birçok kişi C vitamini, AHA–BHA tonikler, retinol veya niasinamid gibi ürünlerin düzenli kullanımda lekeleri açtığını söylüyor. Diğer yandan dermatologların bir kısmı “Ev ürünleri lekeyi tamamen geçirmez, sadece destek olur” diyor. Gerçekten hangisine inanacağımı bilemiyorum.

Bazı ürünlerin ilk haftalarda cildi hafifçe soyduğu ve zamanla lekeleri açtığı söyleniyor ama hassas cilde sahip biri olarak bu süreç beni korkutuyor. Sosyal medyada “Mucize leke serumu” diye paylaşılan şeyleri görünce insan ister istemez umutlanıyor ama bu tarz ürünlere yüksek paralar verip hayal kırıklığı yaşayan çok kişi var. Bir de her ürün her cilde uygun değil; asit oranı fazla olan ürünler bazı kişilerde tahrişe neden olabiliyor.

Evde tedavinin asıl gücünün “süreklilik” olduğu söyleniyor, yani mucize etkiler kısa sürede değil, düzenli kullanımda ortaya çıkıyormuş. Ancak bu düzenlilik ne kadar sürede gerçek sonuç verir, lekeleri tamamen yok eder mi, yoksa sadece rengini mi hafifletir… Bu sorular hâlâ kafamda duruyor. Dermatoloğa gitmeden önce en azından işe yarayan bir rutin oluşturmak istiyorum ama yanlış ürünle daha kötü hale gelmekten de korkuyorum.

Gerçekten bu işi deneyimlemiş olanların yorumları çok işime yarayacak.

Sizce evde leke tedavisi gerçekten etkili mi, yoksa sadece profesyonel işlemlerle mi belirgin sonuç alınabiliyor?

Çözüm
C vitamini ve niasinamid rutinimde gerçekten işe yaradı. Lekeleri tamamen silmedi ama belirgin şekilde hafifletti. Dermatoloğum da evde bakımın etkili olduğunu ama düzenli uygulanması gerektiğini söylemişti. Profesyonel işlemle birleşince sonuç çok daha hızlı geliyor.
Doğru içerikleri doğru sırayla kullanınca evde tedavi mutlaka etki ediyor ama sabır gerektiriyor. C vitamini sabah, retinol veya AHA/BHA ise akşam kullanıldığında 6–8 hafta içinde renk açılması görülüyor. Ancak derin lekelerde ev ürünleri tek başına yeterli olmuyor; profesyonel işlemlere destek görevi görüyor. Güneş koruyucu olmadan hiçbir ev bakımının etkisi kalıcı olmuyor.

Oyla 0
C vitamini ve niasinamid rutinimde gerçekten işe yaradı. Lekeleri tamamen silmedi ama belirgin şekilde hafifletti. Dermatoloğum da evde bakımın etkili olduğunu ama düzenli uygulanması gerektiğini söylemişti. Profesyonel işlemle birleşince sonuç çok daha hızlı geliyor.

Oyla 0
Çözüm
Retinol düşük oranlarda kullanıldığında leke açmada güzel sonuçlar veriyor ama cildi yavaş alıştırmak şart. Aksi hâlde iritasyon lekeyi daha da koyulaştırabiliyor. Evde tedavi etkili ama dikkatli ilerlemek lazım.

Oyla 0
Asitli ürünler işe yarıyor fakat her gün kullanmak hata. Haftada birkaç kez başlayıp cildin tepkisini izlemek gerekiyor. Düzenli kullanım gerçekten fark ettiriyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt