Evde Saç Boyarken Saç Derisi Yanarsa Ne Yapılmalı?

Cemre Cankaya

Kayıtlı Üye
Evde saç boyarken başıma gelen en korkutucu şey saç derimin yanması oldu. Boyayı sürdükten kısa bir süre sonra ciddi bir yanma ve batma hissetmeye başladım. İlk başta “normaldir” deyip beklemeye çalıştım ama his giderek arttı. Açıkçası panikledim çünkü saç derisine zarar vermekten çok korkuyorum.

Boya sırasında hafif bir karıncalanma olur diyenler var ama yaşadığım şey hafif değildi. O an boyayı hemen yıkamak mı gerekir, yoksa biraz daha beklemek mi doğru olur, bunu bilemedim. Yanma hissi geçtikten sonra da saç derimde hassasiyet kaldı ve günlerce dokununca bile rahatsız etti.

Şimdi geriye dönüp baktığımda, belki de saç derim zaten hassastı ya da yanlış bir şey yaptım diye düşünüyorum. Ama böyle bir durum yaşandığında doğru müdahale ne olmalı, ne yapılmamalı gerçekten bilmek istiyorum. Yanlış bir hareketle durumu daha da kötüleştirmek istemiyorum.

Evde saç boyarken saç derisi yanarsa ne yapılmalı, hangi durumda ciddiye alıp doktora gitmek gerekir?

Eğer yanma hissi yoğunsa kesinlikle beklemeden boyayı yıkamak gerekiyor. Ben bir kere “biraz daha dayanayım” dedim, saç derim günlerce toparlanmadı. Hafif karıncalanma normal olabilir ama acı hissi normal değil.

Oyla 0
Soğuk ya da ılık suyla durulamak çok rahatlatıyor. Sıcak su yanmayı daha da artırıyor. Boyadan sonra birkaç gün saç derisine hiçbir ürün sürmemek de iyileşmeyi hızlandırıyor.

Oyla 0
Benim dermatoloğum saç derisi yanmasının genelde alerjik reaksiyon ya da hassasiyet olduğunu söyledi. O yüzden aynı boyayı tekrar denemek çok riskli olabilir. Mutlaka yama testi yapmak gerekiyormuş.

Oyla 0
Yanma sonrası saç derim pul pul oldu. Ben nemlendirici ve yatıştırıcı bir ürün kullandım ama kaşıntı artınca doktora gittim. Bekledikçe düzelmiyor bazen.

Oyla 0
Saç derisi yanması hafife alınmamalı. Şiddetliyse boyayı hemen durulamak, birkaç gün saç derisini dinlendirmek ve geçmezse dermatoloğa gitmek en güvenlisi. “Geçer” diye beklemek bazen daha büyük sorunlara yol açıyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt