Evde Saç Maskesi Yaparken Hangi Malzemeler Kesinlikle Karıştırılmamalı?

Bade Öztürk

Kayıtlı Üye
Evde doğal saç bakımı yapmayı çok seviyorum ama son zamanlarda biraz fazla cesaretli davranıp karışımlar konusunda sınırları aştım. “Hepsi doğal, ne zararı olabilir ki?” diye düşündüm ama yanılmışım. Geçenlerde bal, limon suyu ve zeytinyağını bir araya getirdim — sonucu tahmin edersiniz: saç uçlarım kurudu, diplerim yağdan ağırlaştı. O gün anladım ki doğallık da doğru kombinasyonla anlamlı.

İnternette her tarif birbirinden farklı. Kimisi “yumurta ve sirke birlikte mucize yaratır” diyor, kimisi “asla karıştırma, proteini öldürür” diye uyarıyor. Gerçekten hangisine inanacağımı şaşırdım. Artık rastgele denemek istemiyorum, çünkü saçım hassas ve bir yanlışta toparlaması haftalar sürüyor.

Sizce hangi malzemeler bir araya geldiğinde birbirinin etkisini azaltıyor ya da tamamen bozuyor? Evde maske yaparken kaçınılması gereken karışımlar neler olabilir? Deneyip olumsuz sonuç alan varsa paylaşır mı, aynı hatayı ben de yapmayayım?

Çözüm
Kil ve yağ bazlı ürünler birlikte kullanılmamalı. Kil yağı emer, maskenin etkisini azaltır. Ben bir kere yaptım, saç derim kaşındı. Artık kil maskesinden sonra sadece hafif nemlendirici serum kullanıyorum, denge mükemmel.
En sık yapılan hata bal ve limonu karıştırmak. İkisi de doğal ama asit oranı yüksek olduğu için saçın koruyucu tabakasını zedeliyor. Ben bir kere denedim, saç tellerim sertleşti. Limonu tek başına arındırıcı olarak kullanmak daha güvenli.

Yumurta ve sirkeyi aynı karışıma koymak çok yanlış. Sirke yumurtanın proteiniyle tepkimeye giriyor, etkisini sıfırlıyor. Eğer ikisini de kullanmak istiyorsan farklı günlerde uygula. Sirke maskeden sonra durulama suyu olarak harika olur.

Kil ve yağ bazlı ürünler birlikte kullanılmamalı. Kil yağı emer, maskenin etkisini azaltır. Ben bir kere yaptım, saç derim kaşındı. Artık kil maskesinden sonra sadece hafif nemlendirici serum kullanıyorum, denge mükemmel.

Çözüm
Asidik malzemelerle (limon, sirke, greyfurt suyu gibi) proteinden zengin içerikleri karıştırmak büyük hata. Saçta yanma hissi bile yaratabiliyor. Her malzemenin farklı bir pH değeri var, bu yüzden karışımı basit tutmak en doğrusu.

Benim deneyimime göre bal ve yoğurt birlikte iyi sonuç veriyor ama bal ve yağ karışımı bazen fazla ağır oluyor. Yağ yerine aloe vera jeli eklediğinde hem hafif hem etkili bir maske oluyor. Saçı dengeye getiriyor, ağırlık yapmıyor.

Geri
Üst Alt